Η κλεπτομανία είναι μία ψυχική διαταραχή η οποία εντάσσεται στην κατηγορία των διαταραχών του ελέγχου των παρορμήσεων οι οποίες έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό την απώλεια του ελέγχου σε διάφορες ανά περίπτωση παρορμήσεις όπως η πυρομανία ή ο παθολογικός τζόγος- παραδείγματα περιπτώσειων στις οποίες το άτομο δεν μπορεί να αντισταθεί γι΄αυτό και υποκύπτει κάθε φορά που νιώθει αυτή την παρόρμηση.
Στην περίπτωση του κλεπτομανούς το άτομο νίωθει μία ακατανίκητη επιθυμία και παρόρμηση να κλέψει αντικείμενα τα οποία δεν χρειάζεται πραγματικά, δεν του λείπουν ή/και δεν έχει πραγματικό οικονομικό πρόβλημα να αποκτήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι γνωστή ηθοποιός του Hollywood η οποία παρόλο που δεν είχε σίγουρα προβλήματα οικονομικά, παρόλο που σίγουρα δεν της έλειπαν τα συγκεκριμένα ρούχα η καλλυντικά δεν μπορούσε να αντισταθεί σε αυτή την ακατανίκητη παρόρμηση.
Αυτή καθ’ αυτή η πράξη της κλεπτομανίας είναι που προσφέρει τη μέγιστη ικανοποίηση στο άτομο και όχι το αντικείμενο που παράνομα έχει πάρει για αυτό και η διάρκεια αυτής της απόλαυσης είναι πολύ μικρή και σύντομα η ίδια παρόρμηση γεννιέται ξανά στο άτομο.
Η κλεπτομανία όμως λόγω του παρορμητικού της χαρακτήρα δεν είναι μία πράξη προσχεδιασμένη για αυτό και πολλές φορές δεν υπολογίζεται καλά η πιθανότητα αποκάλυψης και τιμωρίας ενώ ποτέ ένας ή μία κλεπτομανής δεν έχει συνεργό.Η κλεπτομανία είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα άλυτων ενδοψυχικών συγκρούσεων και προβλημάτων τα οποία εκφράζονται ενσυνείδητα με την παρόρμηση που νιώθει το άτομο και τη συνοδή προβληματική συμπεριφορά. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως το ισχύον νομικό σύστημα στην Ελλάδα δεν διαχωρίζει την διαταραχή από τις απλές κλοπές που σκοπό έχουν το οικονομικό όφελος, επομένως οι κυρώσεις είναι ίδιες για όλους.
Έτσι πρέπει το άτομο να αναγνωρίσει γρήγορα ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα και να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό πριν οι υποστεί όλες τις συνέπειες καθώς πέρα από τις νομικές συνέπειες πολύ συχνά τα άτομα που αντιμετωπίζουν την παρόρμηση της κλεπτομανίας πολύ συχνά νιώθουν έντονα συναισθήματα ενοχής και βιώνουν ακόμη και συμπτώματα κατάθλιψης.