
Ενώ υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τον εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, υπάρχει συζήτηση στους επαγγελματικούς κύκλους, για το αν ο εθισμός στην εργασία είναι ασθένεια.
“Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να το χαρακτηρίσουμε ως εθιστική διαταραχή και υπάρχει λίγη έρευνα για το θέμα σε σύγκριση με τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια ή στα βιντεοπαιχνίδια“, τόνισε σε συνέντευξή της.
Οι εξαρτημένοι από εργασία συνήθως δεν απολαμβάνουν και δεν τους αρέσει η δουλειά τους.
-Συχνά φεύγουν από τη δουλειά για προβλήματα οικογένειας ή σχέσης, ώστε να μην χρειάζεται να τα αντιμετωπίσουν επιτέλους.
–Μπορεί επίσης να υποδηλώνει πρόβλημα εάν κάποιος έχει τακτική σύγκρουση με την οικογένειά του λόγω της εργασίας του, ή είναι τόσο συγκλονισμένος που δεν μπορεί πλέον να κοιμηθεί εξαιτίας αυτού.
Οι εξαρτημένοι από την εργασία οδηγούνται από τον ισχυρό εσωτερικό καταναγκασμό:
-Εργάζονται, όχι επειδή αγαπούν αυτό που κάνουν, αλλά για να αποδείξουν στον εαυτό τους και στο περιβάλλον τους ότι είναι πολύτιμοι.
-Οι τοξικομανείς (στην εργασία) είναι πολύ πιο ανήσυχοι, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθάνονται λιγότερο έξυπνοι, ειδικευμένοι στο επάγγελμά τους και χαρακτηρίζονται από έντονη τελειομανία.
Που εντοπίζεται το πρόβλημα
Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι στην παιδική τους ηλικία έπρεπε να αποδεικνύουν συνεχώς τους γονείς τους, έπαιρναν επαίνους και αγάπη μόνο αν έπαιρναν ένα καλό εισιτήριο ή έκαναν κάποια εργασία.
Δουλεύουν πολύ για να μην ντρέπονται, για να μην αισθάνονται άσχημα.
Εκτός από το οικογενειακό υπόβαθρο, το εργασιακό περιβάλλον και το κοινωνικοπολιτισμικό περιβάλλον έχουν επίσης μεγάλη σημασία.
Ο πολιτισμός της Άπω Ανατολής, για παράδειγμα, υποστηρίζει έντονα την προβληματική εργασία, με μια αντιπροσωπευτική μελέτη το 2020 να δείχνει ότι σχεδόν το 40 % του πληθυσμού της Νότιας Κορέας εξαρτάται από την εργασία.
Είναι γνωστό ότι η υπερβολική εργασία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η έρευνα της Kun Bernadette και των συναδέλφων της έλαβε υπόψη τις συνέπειες για την υγεία με βάση τις εκθέσεις των ενδιαφερομένων.
Οι ερωτηθέντες απέδωσαν σαφώς προβλήματα όπως:
-η υψηλή αρτηριακή πίεση,
-ο διαβήτης,
-οι διαταραχές του ύπνου και,
-οι στομαχικές ασθένειες σε υπερβολική εργασία.
Μερικά από τα σωματικά συμπτώματα εμφανίστηκαν σε άτομα επειδή παραμέλησαν την άσκηση λόγω εργασίας και έδωσαν λιγότερη προσοχή σε αυτό που έτρωγαν.
Αποδείχθηκε επίσης ότι:
–οι πνευματικά εργαζόμενοι επηρεάζονται περισσότερο από τον εθισμό στην εργασία, δεδομένου ότι μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε, ωστόσο, ένας ταμίας δεν μπορεί να πάρει τη δουλειά του στο σπίτι.
–Ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος για όσους εργάζονται σε ευέλικτα ή μεταβλητά ωράρια εργασίας.
–Το φαινόμενο είναι επίσης πολύ συνηθισμένο μεταξύ εκείνων που εργάζονται στον πολιτικό τομέα και στη βοηθητική εργασία: μπορεί επίσης να δικαιολογηθεί για αυτούς ότι εργάζονται πολύ επειδή βοηθούν τους άλλους.
“Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα Μέσα Ενημέρωσης εξακολουθούν να εμφανίζουν “θετικό” το γεγονός ότι κάποιος είναι εθισμένος στη δουλειά“, σύμφωνα με την Bernadette, η οποία επισημαίνει:
«Όταν λέω ότι όλα είναι δουλειά για μένα, δείχνω πόσο επιμελής, ευσυνείδητος, αφοσιωμένος είμαι.
Λίγοι παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα με την υπερκόπωση, ακόμη λιγότεροι ζητούν βοήθεια».
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, οι εταιρείες έχουν επίσης συμφέρον να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Η υπερβολική εργασία μπορεί αργά ή γρήγορα να βλάψει την αποτελεσματικότητα και να αυξήσει τον κίνδυνο εξουθένωσης.
Δεν είναι εύκολο να συνεργαστείτε με εξαρτημένους, δυσκολεύονται να αναθέσουν εργασίες, θέλουν οι ίδιοι να κάνουν τα πάντα.
“Όσον αφορά τα αίτια και τις επιλογές θεραπείας, γνωρίζουμε ακόμα πολύ λίγα για το φαινόμενο”, σημείωσε η ερευνήτρια, “οπότε στο μέλλον θα άξιζε τον κόπο να διερευνηθούν πιο βαθιά οι βασικές κινητήριες δυνάμεις με έρευνα“, κατέληξε.
Πηγή: ELTE PPK