Η ψυχολογική βελτίωση που προσφέρουν οι διακοπές αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Παράλληλα συμβάλλουν σε καλύτερη απόδοση στον επαγγελματικό τομέα.
Η απόσταση από την καθημερινότητα και η μείωση του στρες που κερδίζουμε λόγω διακοπών, μας επιτρέπουν να ανασκοπήσουμε την προοπτική μας, να δούμε τις καταστάσεις από άλλη οπτική γωνία και να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές αντιμετώπισης.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από αξιόλογη έρευνα γιατρών από το Wisconsin των Ηνωμένων Πολιτειών σε 1.500 γυναίκες που διήρκεσε 5 χρόνια.
Εξετάστηκαν το ψυχολογικό στρες, η ποιότητα της έγγαμης ζωής και οι διαταραχές της οικογενειακής ζωής λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητας σε συνάρτηση με τη συχνότητα των διακοπών που έπαιρναν οι γυναίκες.
Τα στοιχεία που προέκυψαν μας πληροφορούν ότι:
34% των γυναικών έκαναν διακοπές 1 φορά ετησίως, 23,4% 2 φορές ετησίως, 23,2 1 φορά κάθε 2 έως 5 χρόνια και 19,4% 1 φορά κάθε 6 χρόνια. Δηλαδή σχεδόν 1 σε 5 γυναίκες έκαναν διακοπές 1 φορά κάθε 6 χρόνια.
Οι πιθανότητες υπερέντασης, κατάθλιψης αυξάνονταν με τη μείωση της συχνότητας των διακοπών.
Οι διαταραχές στην οικογενειακή ζωή, λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας, η υπερκόπωση και η μείωση των ωρών ύπνου, αυξανόταν στις γυναίκες που έπαιρναν τις λιγότερες διακοπές.
Οι διακοπές προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία απόδρασης από τους παράγοντες που προκαλούν στρες. Οδηγούν στη δημιουργία συμπεριφορών που έχουν επανορθωτική δράση σε φυσιολογικούς μηχανισμούς.
Τέτοιες συμπεριφορές περιλαμβάνουν την αυξημένη επαφή με την οικογένεια, τους φίλους και την ευκαιρία για σωματική άσκηση. Η ελευθερία, η δημιουργικότητα, τα κίνητρα, η ευκαιρία για αυτοαξιολόγηση που προσφέρονται από τις διακοπές, έχουν ανεκτίμητη αξία στην ψυχολογική υγεία του εργαζομένου.
Η βελτίωση αυτή δεν είναι μόνο ευεργετική για τον εργαζόμενο άνδρα ή γυναίκα και την οικογένεια του. Είναι επίσης ευεργετική για για τον παραγωγικό τομέα. Η επιστροφή των ψυχολογικά καλύτερα εργαζομένων στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, αυξάνει την απόδοση, ευρηματικότητα και παραγωγικότητα.
Πληροφοριακά να προσθέσουμε, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η μάζα των εργαζομένων λαμβάνει ετησίως μόνο 2 εβδομάδες άδεια ανάπαυσης με απολαβές. Στις περισσότερες άλλες χώρες, η άδεια ανάπαυσης ανέρχεται στις 4 εβδομάδες. Επιπρόσθετα στη χώρα αυτή υπολογίζεται ότι 1 στους 6 εργαζομένους είναι τόσο κουρασμένος όταν λαμβάνει τις διακοπές του, που δεν είναι σε θέση να τις χρησιμοποιήσει ή να τις απολαύσει.
Όταν τέθηκε σε εργαζομένους σε σχετική έρευνα το ερώτημα κατά πόσο προτιμούν 10% αύξηση στους μισθούς τους ή περισσότερη άδεια ανάπαυσης με απολαβές, η πλειονότητα διάλεξε το δεύτερο.
Σε άλλη ερευνητική εργασία βρέθηκε ότι οι άνδρες και γυναίκες που δεν παίρνουν διακοπές, ανησυχούν για τη δουλειά τους και εργάζονται τα βράδια, τρώνε ενώ εργάζονται για να κερδίζουν χρόνο και η διατροφή τους είναι λιγότερο υγιεινή σε σύγκριση με αυτούς που παίρνουν διακοπές.
Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι απαραίτητο, οι άνθρωποι να επιδιώκουν να έχουν ψυχαγωγία, ελεύθερο χρόνο, έτσι ώστε να αποδίδουν καλύτερα επειδή ακριβώς αναμένουν τέτοιες στιγμές όπως οι διακοπές και οπωσδήποτε πρέπει να βρίσκουν τρόπους χαλάρωσης για να ξεθολώνουν.
Παράλληλα οι εργοδότες είναι απαραίτητο να επιδιώκουν, οι υπάλληλοι τους να παίρνουν και να απολαμβάνουν τις διακοπές τους, θεωρώντας τις ως μέτρο αύξησης της παραγωγικότητας και απόδοσης.