Η κεταμίνη, παραισθησιογόνος ουσία που πωλείται παράνομα με το όνομα Special-K, δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα σε ασθενείς με κατάθλιψη που δεν αποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Το συμπέρασμα προκύπτει από μικρή μελέτη στη Βρετανία, η οποία όμως δείχνει να επιβεβαιώνει παλαιότερες δοκιμές.
Σύμφωνα με το Βήμα, το παραισθησιογόνο ναρκωτικό δοκιμάστηκε σε 28 ασθενείς που υπέφεραν από κατάθλιψη για δεκαετίες, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal of Psychopharmacology». Έπειτα από τη χορήγηση έως και έξι δόσεων της ουσίας, οκτώ ασθενείς εμφανίσαν βελτίωση και τέσσερις από αυτούς δεν πληρούσαν πλέον τα διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Oxford Foundation Trust, το οποίο υπάγεται στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS). Ορισμένοι εμφάνισαν βελτίωση σε διάσημα μόλις έξι ωρών, τη στιγμή που τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα χρειάζονται αρκετές μέρες έως αρκετές εβδομάδες.
Το πρόβλημα όμως ήταν ότι η αντικαταθλιπτική δράση της κεταμίνης διαρκούσε λίγο, από μερικές μέρες μέχρι τρεις μήνες, και αρκετοί ασθενείς χρειάστηκαν επιπλέον δόσεις. Καταγράφηκαν επίσης παρενέργειες, όπως μία περίπτωση προβληματικής αιμάτωσης του εγκεφάλου.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι η κεταμίνη θα αποδειχθεί αποτελεσματική σε μια μερίδα ασθενών με ανθεκτική κατάθλιψη: «Είναι πραγματικά θεαματικό σε ορισμένους ανθρώπους, είναι από τα πράγματα για τα οποία νιώθει κανείς ότι αξίζει να ασχολείται με την ψυχιατρική» δήλωσε στο BBC ο Δρ Ρούπερτ ΜακΣέιν, επικεφαλής της μελέτης.
Υπάρχουν ωστόσο και άλλες απαγορευμένες ουσίες που δοκιμάζονται από τη σύγχρονη ψυχιατρική, ωστόσο η χρήση της κεταμίνης σε έρευνες είναι πιο εύκολη επειδή η ουσία χρησιμοποιείται ήδη στην ιατρική για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση και ως αναισθητικό.
Θετικά αποτελέσματα, συχενίζει το δημοσίευμα του Βήματος, είχαν δώσει εξάλλου προηγούμενες μικρές δοκιμές με κεταμίνη, όπως μια μελέτη των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.
Οι περισσότεροι εθελοντές ανέφεραν πάντως ότι είχαν ήπιες παραισθήσεις τις πρώτες ώρες μετά τη χορήγηση, όπως ανύπαρκτα φωτεινά ίχνη στο οπτικό τους πεδίο.