Ένα τεστ σάλιου μπορεί να αποκαλύψει ποιοί έφηβοι κινδυνεύουν να παρουσιάσουν σοβαρή κατάθλιψη λίγα χρόνια αργότερα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μέτρησαν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, στο σάλιο περισσότερων από 1.800 αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 12 έως 19 ετών, ενώ αξιολόγησαν και την ψυχική τους διάθεση.
Όπως διαπίστωσαν, όσα αγόρια είχαν τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και ταυτοχρόνως ήπια καταθλιπτικά συμπτώματα, είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κλινική κατάθλιψη μέσα στην επόμενη τριετία, σε σύγκριση με όσα είχαν χαμηλά ή φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης.
Αντίστοιχα στα κορίτσια, ο συνδυασμός αυξημένος κορτιζόλης-ήπιων καταθλιπτικών συμπτωμάτων φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο κλινικής κατάθλιψης κατά 4 φορές.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academies of Science» (PNAS), περίπου ένας στους έξι ανθρώπους εκδηλώνει κλινική κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας συνήθως εκδηλώνονται πριν από την ηλικία των 24 ετών.
Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της κατάθλιψης, όπως τα γονίδια, η χημεία του εγκεφάλου, ο τρόπος ζωής, η ανατροφή και οι επιδράσεις του περιβάλλοντος. Εχει επίσης διαπιστωθεί ότι διάφορα γεγονότα όπως μια σοβαρή ασθένεια, ένα τραυματικό συμβάν, η κατάχρηση αλκοόλ κ.α μπορούν να «πυροδοτήσουν» την κατάθλιψη.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ θέλησαν να αναπτύξουν μια νέα μέθοδο για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης ειδικά στις εφηβικές ηλικίες. Οι ερευνητές σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν κάποιον βιοδείκτη που να συνδέεται με την κατάθλιψη.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ιδανικότερος βιοδείκτης για αυτόν τον σκοπό είναι η μέτρηση των επιπέδων της κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες, στους εφήβους.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πλέον αξιόπιστα αποτελέσματα για τη μέτρηση της κορτιζόλης προκύπτουν από τη λήψη πρωινού σάλιου. Εκτός από τον βιοδείκτη ο εξεταζόμενος πρέπει να απαντήσει και σε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο μπορεί να αποκαλύψει τυχόν πρώιμα συμπτώματα κατάθλιψης. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται βιοδείκτης για τον (έγκαιρο) εντοπισμό της κατάθλιψης.
Οι ειδικοί που μελέτησαν τα ευρήματα της νέας έρευνας σημειώνουν ότι τα αποτελέσματά της παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα επειδή η νέα μέθοδος επιτυγχάνει καλύτερη διάγνωση στα αγόρια. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς συμβαίνει επειδή, λόγω φυσιολογίας, η κορτιζόλη είναι εξαρχής πολύ μεγαλύτερη στον οργανισμό των κοριτσιών. Η νέα μέθοδος και η μελέτη δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PNAS».