Απότομα μειώθηκε ο δείκτης “ικανοποίησης από ζωής ” από το 2007 έως το 2012,σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)
Τα ίδια ευρήματα συνάντησαν οι στατιστικολόγοι και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από την οικονομική κρίση, για παράδειγμα η Πορτογαλία.
Την ίδια στιγμή, εκτός από την δυστυχία που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες των συγκεκριμένων χωρών, στο “πάτωμα” έφτασαν και τα ποσοστά της εμπιστοσύνης τους προς τους πολιτικούς. Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση της κρίσης.
Υπάρχει φυσικά και ο αντίποδας. Ο λόγος για τις χώρες στις οποίες τα επίπεδα της “ικανοποίησης από τη ζωή” αυξήθηκαν έστω και λίγο, στο ίδιο χρονικό διάστημα. Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα αυξήθηκαν κατά 1% συγκαταλέγοντάς της στη λίστα των πιο ευτυχισμένων χωρών στην οποία ανήκουν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία. Αύξηση κατά 4% σημειώθηκε και στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα από την άλλη μεριά τα επίπεδα της «ικανοποίησης από τη ζωή» μειώθηκαν κατά 20%, ενώ στην Ισπανία η πτώση ήταν της τάξεως του 12% και στην Ιταλία 10%.
Η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις ωστόσο μειώθηκε συνολικά με μόνο το 40% των πολιτών πλέον να εμπιστεύονται τους πολιτικούς, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2006.
Καμπανάκι κινδύνου θεωρεί η γενική γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria την έρευνα επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να αντιληφθούν ότι στον πυρήνα της πολιτικής πρέπει να είναι πάντα η ανάγκες των πολιτών και η βελτίωση της ζωής τους.