Healthy pets

Οι σκύλοι έγιναν παμφάγοι πριν από οκτώ χιλιάδες έτη

Οι σκύλοι έγιναν παμφάγοι πριν από οκτώ χιλιάδες έτη

Μπορεί ένας σκύλος σήμερα να βάλει στο στόμα του οποιοδήποτε τρόφιμο πέσει στο πάτωμα ή βρεθεί στο δρόμο του, αλλά δεν ήταν πάντοτε οι σκύλοι παμφάγα ζώα.

Σύμφωνα με ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπολόνια τα αγαπημένα μας κατοικίδια άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες πριν από περίπου οκτώ χιλιάδες έτη.

Παρά το γεγονός ότι πριν από οκτώ χιλιάδες έτη οι σκύλοι άρχισαν να τρώνε τα πάντα έπρεπε να περάσουν περίπου χίλια έτη ώστε να μπορεί ο οργανισμός τους να παράγει σε υψηλά επίπεδα την αμυλάση, το ένζυμο που μπορεί να μετατρέπει το άμυλο σε υδατάνθρακες.

Μάλιστα η μελέτη των ερευνητών δείχνει ότι υπήρχαν στους σκύλους κάποια μικρόβια στο γαστρεντερικό τους σύστημα τα οποία τους επέτρεπαν να καταναλώνουν και χωνεύουν το άμυλο πολύ πριν το DNA τους προσαρμοστεί και αρχίζει να παράγει περισσότερη αμυλάση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν απολιθωμένα περιττώματα σκύλων που ζούσαν την λίθινη εποχή.

Εντόπισαν τα ίχνη τροφών που προέρχονταν τόσο από κρέας όσο και από λαχανικά.

Το πιο σημαντικό όμως εύρημα ήταν 56 είδη μικροβίων ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στο γαστρεντερικό σύστημα των σημερινών σκύλων.

Κάποια από αυτά τα μικρόβια παράγουν για λογαριασμό τους αμυλάση σε επίπεδα διπλάσια από αυτά που παράγουν οι σημερινές ράτσες σκύλων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτά τα μικρόβια και η αμυλάση τους βοήθησαν σε πρώτη φάση τους σκύλους να μεταβολίζουν το άμυλο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αν δεν υπήρχαν αυτά τα μικρόβια μέχρι να προσαρμοστούν γονιδιακά οι σκύλοι πιθανότατα θα κατανάλωναν λαχανικά, δημητριακά και άλλες φυτικές τροφές χωρίς όμως να απορροφούν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας
18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!
18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι
18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη
17.12.2024

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια
17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά
17.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
12.12.2024

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε
12.12.2024

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε