Μπορεί ένας σκύλος σήμερα να βάλει στο στόμα του οποιοδήποτε τρόφιμο πέσει στο πάτωμα ή βρεθεί στο δρόμο του, αλλά δεν ήταν πάντοτε οι σκύλοι παμφάγα ζώα.
Σύμφωνα με ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπολόνια τα αγαπημένα μας κατοικίδια άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες πριν από περίπου οκτώ χιλιάδες έτη.
Παρά το γεγονός ότι πριν από οκτώ χιλιάδες έτη οι σκύλοι άρχισαν να τρώνε τα πάντα έπρεπε να περάσουν περίπου χίλια έτη ώστε να μπορεί ο οργανισμός τους να παράγει σε υψηλά επίπεδα την αμυλάση, το ένζυμο που μπορεί να μετατρέπει το άμυλο σε υδατάνθρακες.
Μάλιστα η μελέτη των ερευνητών δείχνει ότι υπήρχαν στους σκύλους κάποια μικρόβια στο γαστρεντερικό τους σύστημα τα οποία τους επέτρεπαν να καταναλώνουν και χωνεύουν το άμυλο πολύ πριν το DNA τους προσαρμοστεί και αρχίζει να παράγει περισσότερη αμυλάση.
Οι ερευνητές ανέλυσαν απολιθωμένα περιττώματα σκύλων που ζούσαν την λίθινη εποχή.
Εντόπισαν τα ίχνη τροφών που προέρχονταν τόσο από κρέας όσο και από λαχανικά.
Το πιο σημαντικό όμως εύρημα ήταν 56 είδη μικροβίων ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στο γαστρεντερικό σύστημα των σημερινών σκύλων.
Κάποια από αυτά τα μικρόβια παράγουν για λογαριασμό τους αμυλάση σε επίπεδα διπλάσια από αυτά που παράγουν οι σημερινές ράτσες σκύλων.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτά τα μικρόβια και η αμυλάση τους βοήθησαν σε πρώτη φάση τους σκύλους να μεταβολίζουν το άμυλο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αν δεν υπήρχαν αυτά τα μικρόβια μέχρι να προσαρμοστούν γονιδιακά οι σκύλοι πιθανότατα θα κατανάλωναν λαχανικά, δημητριακά και άλλες φυτικές τροφές χωρίς όμως να απορροφούν τα θρεπτικά τους συστατικά.