Healthy pets

Γιατί ο σκύλος «καβαλάει» το πόδι μας;

Γιατί ο σκύλος «καβαλάει» το πόδι μας;

Μήπως ο σκυλάκος σας «ιππεύει» τα φιλαράκια του, αλλά και τους δικούς σας φίλους; 

Μήπως έχει κάποιο αγαπημένο μαξιλάρι που το πιάνει με το ένα μπροστινό πόδι από κάθε πλευρά;Τι προξενεί αυτή τη συμπεριφορά και πότε πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά και πώς μπορούμε να τη διορθώσουμε;

Το καβάλημα, ή αλλιώς humping / mounting, είναι μια από τις πιο συχνές συμπεριφορές που μπορεί να παρατηρήσετε στον σκύλο σας. Θεωρείται φυσιολογικό στον κόσμο των σκύλων. Παρατηρείται, τόσο στα αρσενικά, όσο και στα θηλυκά.

Οι σκύλοι έχουν αυτήν την τάση προς τους ανθρώπους (ειδικά στα πόδια τους), προς τους άλλους σκύλους, τα μαξιλάρια, τους καναπέδες, αλλά και προς τα παιχνίδια, τις κουβέρτες, τα παιδιά, ακόμη και τον αέρα. Πρόκειται για μια φυσιολογική, ενστικτώδη σκυλίσια συμπεριφορά. Δεν θεωρείται πρόβλημα, εάν ο σκύλος σας το κάνει περιστασιακά, είτε σε κάποιον άνθρωπο, είτε σε κάποιο ζώο. Αν, όμως, του έχει γίνει εμμονή, θα πρέπει να προσδιοριστεί η αιτία, προκειμένου να τον βοηθήσουμε να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά. Θεωρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα, όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό και μανιωδώς, ανεξάρτητα με το αν ο αποδέκτης είναι άνθρωπος, ζώο, ή αντικείμενο.

Συνήθως, συνδέεται με συσσωρευμένο άγχος και, αντίθετα απ’ ό,τι πολλοί πιστεύουν, δεν είναι σήμα ότι «έφτασε η ώρα του να ζευγαρώσει». Το ζευγάρωμα δεν είναι η λύση σε κάποια εμμονή που τυχόν έχει εδραιωθεί. Αντίθετα, ενδέχεται να χειροτερεύσει την κατάσταση.

Το κυριαρχικό καβάλημα

Η πιο κοινή ερμηνεία που δίνουν οι κηδεμόνες, όταν βλέπουν τον σκύλο τους να καβαλάει άλλους σκύλους, είναι πως με αυτόν τον τρόπο δείχνει τις κυριαρχικές του τάσεις. Συνήθως, πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση. Το κυριαρχικό καβάληµα είναι εύκολο να το εντοπίσουμε, καθώς συνοδεύεται από έντονο γρύλισμα, σήκωμα τρίχας στη ράχη, δάγκωμα και τάση κτητικότητας προς το άλλο ζώο.

Σεξουαλική κίνηση

Επίσης, συχνή είναι η ερμηνεία ότι πρόκειται για σεξουαλική κίνηση. Έχει παρατηρηθεί ότι η μη-σεξουαλική διέγερση, είναι πιο πιθανό να προκαλέσει τη συγκεκριμένη κίνηση, καθώς είναι απλά ένας τρόπος για τον σκύλο να καταναλώσει ενέργεια, ή να ανακουφιστεί από το άγχος. Ορισμένοι σκύλοι γαβγίζουν, τρέχουν, ή κάνουν άλματα. Κάποιοι άλλοι καβαλούν.

Κίνηση δοκιμασίας

Επίσης, κάποιοι σκύλοι το κάνουν και για να δοκιμάσουν την ανοχή των άλλων σκύλων, γεγονός που κάποιες φορές, προκαλεί σκυλο-εντάσεις. Αυτή η ανασφάλεια, πιθανότατα, οφείλεται στην έλλειψη κοινωνικοποίησης με άλλους σκύλους, η οποία τους στερεί την ευκαιρία να μάθουν τη σωστή συμπεριφορά.

Παιχνίδι

Τις περισσότερες φορές είναι στο πλαίσιο του παιχνιδιού. Παρατηρώντας το παιχνίδι τους, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ρόλοι, συνήθως, εναλλάσσονται, όπως και το καβάλημα. Είναι μια συμπεριφορά παιχνιδιού που κάνουν οι σκύλοι, καθώς κανείς δεν τους έχει πει ότι δεν είναι αποδεκτό. Το θεωρούν αντίστοιχο με το άλμα, ή το γαύγισμα στην πόρτα. Οπότε, την επόμενη φορά, μη βιαστείτε να μαλώσετε τον σκύλο σας, όταν κατά τη συνάντησή του με τους φίλους του αποφασίσει να τους καβαλήσει.

Οι λόγοι που εκδηλώνεται η συγκεκριμένη συμπεριφορά, ποικίλουν.

Κάποιοι απ΄αυτούς είναι:

Σεξουαλική/ορμονική συμπεριφορά. 

Είναι μια πολύ φυσική και αναμενόμενη σεξουαλική συμπεριφορά, αν και όχι πάντοτε ευπρόσδεκτη. Ένας αστείρωτος σκύλος μπορεί να καβαλάει άλλους σκύλους λόγω ορμονών και σεξουαλικής έλξης. Όταν δύο σκύλοι είναι αστείρωτοι (αρσενικός και θηλυκός), συνήθως καταλήγουν σε ζευγάρωμα. Αλλά, αν ένας σκύλος καβαλάει αντικείμενα ή ανθρώπους, ίσως να είναι μια μορφή αυνανισμού.

Έλλειψη κοινωνικοποίησης. 

Όταν ένας σκύλος δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά, ίσως είναι η αιτία που κάνει τέτοιου είδους κινήσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με σκύλο, άνθρωπο, ακόμα και με παιδί.

Άγχος. 

Για τον σκύλο που τείνει να κάνει πυελικές κινήσεις προς τα πάντα (από τα αντικείμενα μέχρι τον αέρα), πιθανότατα να είναι μια διέξοδος από το θετικό ή το αρνητικό άγχος.

Ενθουσιασμός – υπερδιέγερση.

Όταν ο σκύλος φτάνει σε ένα υψηλό επίπεδο ενθουσιασμού – διέγερσης, τότε η συσσωρευμένη και υπερβολική ενέργεια κάπου πρέπει να μεταφερθεί. Οπότε, αρχίζει να καβαλάει το πόδι, έναν άλλο σκύλο, ή αντικείμενα που υπάρχουν δίπλα του. Εάν η συμπεριφορά είναι συχνή, η θετική εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει να ανακατευθύνει τον σκύλο μας σε άλλη διέξοδο, έτσι ώστε να εκτονώσει την υπερβολική του ενέργεια.

Βαρεμάρα – ανία. 

Ένας σκύλος που στερείται την απαραίτητη σωματική άσκηση, τη νοητική εγρήγορση, ή την κοινωνική ζωή, είναι πολύ πιθανό να νιώθει ανία ή/και μοναξιά. Πολλοί σκύλοι, όταν νιώσουν παραμελημένοι, συνηθίζουν να κλαίνε, να γαβγίζουν, να καταστρέφουν αντικείμενα. Άλλοι, συνηθίζουν να καβαλάνε, ώστε να διοχετεύσουν κάπου τη βαρεμάρα τους.

Αναζήτηση προσοχής. 

Ο σκύλος μας μπορεί να καβαλάει, γιατί θέλει να του δώσουμε την απαραίτητη σημασία.

Ιατρικό θέμα 

Εάν ο σκύλος καβαλάει συχνά, γλείφει ή δαγκώνει τον εαυτό του με εμμονή, ή τρίβεται πάνω σε αντικείμενα, μπορεί να έχει κάποιο ιατρικό ζήτημα. Πιθανές αιτίες θα μπορούσαν να είναι: λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, ακράτεια ούρων, πριαπισμός (επίμονη στύση), ή δερματικές αλλεργίες που προκαλούν κνησμό. Αν αντιληφθείτε ότι ο σκύλος σας γλύφει, ξύνει, ή δαγκώνει την περιοχή των γεννητικών του οργάνων, επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρό του.

Για έναν σκύλο που έχει αναπτύξει ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, ή που παίρνει επιθετική στάση όταν προσπαθείτε να τον αποσπάσετε από την πράξη του καβαλήματος, συστήνεται η βοήθεια ενός επαγγελματία θετικού εκπαιδευτή και συμπεριφοριστή.

Παιχνίδι

Το καβάλημα είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να τη δούμε συχνά και σε ένα ομαδικό παιχνίδι. Οι σκύλοι μας, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εφαρμόζουν πολλές διαφορετικές συμπεριφορές. Και αυτή η πράξη αποτελεί μέρος τους. Δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί, αν φυσικά δεν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό και ασταμάτητα. Όπως η πάλη -παιχνίδι, έτσι και το καβάλημα – παιχνίδι μπορεί να είναι μια εντελώς φυσιολογική και αποδεκτή συμπεριφορά μεταξύ δύο σκύλων. Αρκεί να μην ταράζεται κανένας από τους δύο σκύλους.

Καλό είναι να παρατηρούμε και να διακόπτουμε το παιχνίδι, εάν κάποιος από τους σκύλους φαίνεται ενοχλημένος. Η θετική εκπαίδευση μπορεί να φανεί χρήσιμη για τη μείωση της συχνότητας και της έντασης του παιχνιδιού.

Πώς θα σταματήσει;

Η εκάστοτε λύση, εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο το κάνει. Όσο πιο νωρίς το αντιληφθούμε, τόσο πιο εύκολο είναι να τον βοηθήσουμε.

Στείρωση

Έρευνες δείχνουν πως η στείρωση μειώνει το καβάλημα των σκύλων (θηλυκών και αρσενικών) κατά μεγάλο ποσοστό, άλλοτε αμέσως και άλλοτε σταδιακά. Η συσσώρευση σπέρματος είναι, μερικές φορές, η αιτία μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Ωστόσο, δεν κάνει τη συμπεριφορά να εξαφανίζεται τελείως.

Αποσπώ την προσοχή. 

Όταν αρχίζει η ανεπιθύμητη συμπεριφορά, ανακατευθύνετε το σκυλί σας σε μια άλλη, πιο επιθυμητή συμπεριφορά. Δώστε του ένα παιχνίδι, ρίξτε του μια μπάλα, πείτε του να κάνει ένα τρικ που γνωρίζει, βάλτε τον σε άσκηση ή/και κάνετε μια από τις δραστηριότητες που συνήθως μοιράζεστε μαζί του.

Άμεση διακοπή

Αν καβαλάει ανθρώπους, θα πρέπει ο ίδιος ο αποδέκτης της συμπεριφοράς να του δείξει με τη γλώσσα σώματος, ότι αυτή η κίνηση δεν είναι αποδεκτή. Δίνουμε τέλος στη συμπεριφορά, είτε γυρνώντας την πλάτη και όλο το σώμα μας προς την αντίθετη κατεύθυνση, είτε φεύγοντας από κοντά του γρήγορα και αδιάφορα.

Βρίσκουμε τι προκαλεί το άγχος

Αν υποψιαζόμαστε ότι το άγχος μπορεί να είναι η αιτία, τότε προσπαθούμε να εντοπίσουμε την πηγή του «κακού». Αποφεύγοντας τελείως ό,τι τον στρεσάρει, ίσως μπορέσουμε να μειώσουμε ή/και να εξαλείψουμε το καβάλημα από τη ζωή του σκύλου μας.

Περισσότερη άσκηση και εκτόνωση

Αν ο σκύλος καβαλάει έπιπλα ή άλλα αντικείμενα, είναι πιο δύσκολο να διακοπεί η συμπεριφορά. Εφαρμόζουμε αυστηρό πρόγραμμα, µε αυξημένη δραστηριότητα. Το σταθερό πρόγραμμα περιορίζει το άγχος του, ενώ η σωματική άσκηση και η πνευματική εκτόνωση μειώνουν την περίσσια ενέργεια που τον ωθεί σε αυτήν την πράξη.

Επιβραβεύουμε ασυνείδητα τη συμπεριφορά

Πολλοί το θεωρούν χαριτωμένο, γελούν και σχολιάζουν όταν βλέπουν τα κουτάβια τους να καβαλάνε. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν έμφαση σε αυτήν τη συμπεριφορά. Το κουτάβι χαίρεται που τραβάει την προσοχή σας. Το θεωρεί επιβράβευση. Οπότε, για να λάβει επιπλέον προσοχή, θα το επαναλαμβάνει, μέχρι τελικά να του γίνει εμμονή. Είναι βασικό να αγνοούμε οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν είναι επιθυμητή.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Ίσως μπορέσετε να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια του σκύλου σας. Ωστόσο, μερικοί σκύλοι δεν θα το σταματήσουν εύκολα. Εάν ο δικός σας είναι ένας από αυτούς, ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία θετικού εκπαιδευτή ή ειδικού στη συμπεριφορά.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ο σκύλος σας καβαλάει, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να τον αγνοήσετε πλήρως και, στη συνέχεια, να του αποσπάσετε την προσοχή με θετικό τρόπο.

Δυστυχώς, αν η συγκεκριμένη πράξη γίνει έντονη συνήθεια, οι πιθανότητες να κοπεί, μειώνονται. Το να του φωνάζετε ή/και να τον τιμωρείτε, μόνον το αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να φέρει».

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας
18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!
18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι
18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη
17.12.2024

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια
17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά
17.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
12.12.2024

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε
12.12.2024

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε