Η υγεία του παιδιού σας αφορά τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική του υγεία.
Η σωματική υγεία περιλαμβάνει πράγματα όπως το πόσο καλά μεγαλώνει ένα παιδί, πόσο δυνατό είναι και πόσο καλά μπορεί να αναρρώσει από μια λοίμωξη.
Η ψυχική υγεία περιλαμβάνει:
-το πόσο καλά σκέφτεται,
-διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και,
-συμπεριφέρεται ένα παιδί.
“Μια διαταραχή ψυχικής υγείας στην παιδική ηλικία περιλαμβάνει καθυστερήσεις ή διαταραχές στη σκέψη, τις συμπεριφορές, τις κοινωνικές δεξιότητες ή τη ρύθμιση των συναισθημάτων.
Αυτές οι καθυστερήσεις ή διαταραχές προκαλούν ανησυχία στα παιδιά ή παρεμποδίζουν το πόσο καλά λειτουργούν στο σπίτι, στο σχολείο ή σε κοινωνικές καταστάσεις”, επισημαίνει ο κ. Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, Παιδίατρος, Επιμελητής Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Ακριβώς όπως η σωματική υγεία του παιδιού σας, η ψυχική υγεία του παιδιού γνωρίζει σταδιακές μεταβολές στην πάροδο του χρόνου και μπορεί να βελτιώνεται ή να χειροτερεύει.
Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να δημιουργήσουν συνήθειες που τα βοηθούν να είναι ψυχικά υγιή, με τον ίδιο τρόπο που τους διδάσκουμε συνήθειες όπως :
-το βούρτσισμα των δοντιών τους,
-την κατανάλωση θρεπτικών τροφών και,
-την σωστή άσκηση για να τα βοηθήσουμε να είναι σωματικά υγιή.
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι κοινά σε παιδιά και εφήβους.
Είναι καλύτερο να επισημάνετε ένα πρόβλημα νωρίς για να αντιμετωπίσετε σωστά και για να υποστηρίξετε το παιδί σας, όπως θα κάνατε για ένα σπασμένο κόκκαλο.
Το δύσκολο είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι μεγαλώνουν και αλλάζουν συνεχώς.
“Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ των αλλαγών διάθεσης και συμπεριφοράς που συμβαίνουν συνήθως καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά και εκείνων που είναι σημάδι άγχους, κατάθλιψης ή άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας”, καταλήγει ο κ. Μιχαλόπουλος.