Τo να δίνεις ζωή πάλι σε ένα μικρό παιδί με καρδιοπάθεια είναι ο στόχος όλων όσων ασχολούνται με τις συγγενείς καρδιοπάθειες.
Το παιδί πρέπει να μεγαλώσει φυσιολογικά, να πάει σχολείο, να παίξει ελεύθερα και να κάνει γυμναστική.
Να μην διαφέρει από τα άλλα παιδιά και όταν ενηλικιωθεί να μπορέσει να κάνει οικογένεια και τα κορίτσια να γίνουν ανεμπόδιστα μητέρες.
“Για να πραγματοποιηθούν όμως όλα αυτά χρειάζεται σωστός προγραμματισμός, επιστημονική ακρίβεια και εξειδίκευση, γνώσεις που αποκτώνται μετά από πολύχρονη εκπαίδευση και εμπειρία χρόνων.
Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται από ομάδες που δουλεύουν συνεργικά για την επίτευξη του κοινού στόχου“, επισημαίνει η κ. Αφροδίτη Τζίφα, MD(Res), PhD, FRCPCH -Διευθύντρια Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων ΜΗΤΕΡΑ.
Οι τομείς της Παιδοκαρδιολογίας και Παιδοκαρδιοχειρουργικής είναι πλέον εξαιρετικά εξειδικευμένοι και πριν από κάθε προγραμματισμό επέμβασης προηγείται:
-λεπτομερής έλεγχος με εξειδικευμένη απεικόνιση,
-εξετάσεις και,
-ανασκόπηση σε συμβούλια με ειδικούς.
Το παιδί όμως και οι γονείς πρέπει να περάσουν αυτή την εμπειρία όσο πιο ομαλά και ανώδυνα γίνεται.
“Το σωστό περιβάλλον και η φροντίδα από παιδιάτρους, νοσηλευτές και θεραπευτές που αντιλαμβάνονται την εγρήγορση και ένταση της περιεγχειρητικής περιόδου βοηθούν στην διαχείριση όλων των πιθανών δυσκολιών και αγωνίας της οικογένειας“, λέει η κ. Τζίφα, για να προσθέσει:
“Η ολοκληρωμένη φροντίδα του παιδιού με καρδιοπάθεια έχει αποδειχθεί σε προηγμένες χώρες ότι πραγματοποιείται καλύτερα σε κέντρα με όλες τις υποειδικότητες και υπηρεσίες, ξεκινώντας από την μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών, τις παιδιατρικές υπηρεσίες και την ειδική καρδιοχειρουργική μονάδα εντατικής θεραπείας“.
Η ολιστική αντιμετώπιση του παιδιού με Συγγενή Καρδιοπάθεια στο ΜΗΤΕΡΑ
Η Παιδοκαρδιολογική – Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ στα
13 και πλέον χρόνια λειτουργίας της, έχει θεραπεύσει περισσότερα από 4.000 παιδιά και ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια μέσω επεμβατικών καθετηριασμών, ή ανοικτών χειρουργείων καρδιάς σε ένα περιβάλλον εφάμιλλο των μεγαλύτερων κέντρων του εξωτερικού.
“Η έκβαση της υγείας των ασθενών οφείλεται στη συνεργική δράση πολλών παραγόντων“, σημειώνει η κ. Τζίφα και εξηγεί:
- Στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η ομάδα των ειδικευμένων Παιδοκαρδιολόγων συνεργάζεται στενά με τους ειδικούς Παιδοκαρδιοχειρουργούς και πλαισιώνεται από υψηλής εξειδίκευσης και μεγάλης εμπειρίας ειδικούς ιατρούς συναφών ειδικοτήτων (εντατικολόγους, νεογνολόγους, καρδιοαναισθησιολόγους, και ακτινοδιαγνώστες). Το νοσηλευτικό μας προσωπικό με πολύχρονη εμπειρία και παραδειγματική αφοσίωση εγγυάται την άψογη νοσηλεία του μικρού παιδιού. - Τελευταίας γενιάςτεχνολογικός εξοπλισμός
Ο εξοπλισμός τελευταίος γενιάς επιτρέπει με ταχύτητα, εγκυρότητα και ασφάλεια την διενέργεια όλων των διαγνωστικών και παρεμβατικών πράξεων, όπως:
- μεγάλης ακρίβειας ηχοκαρδιογραφικούς ελέγχους
- περαιτέρω διερεύνηση με μαγνητική και αξονική τομογραφία και καρδιακούς καθετηριασμούς
- υβριδικούς καθετηριασμούς με MRI
- θεραπεία αρρυθμιών
- Διάγνωση ήδη από την εμβρυϊκή ζωή
Η διάγνωση των συγγενών καρδιοπαθειών (εκ γενετής καρδιοπάθεια) ξεκινά πλέον στησυντριπτική τους πλειοψηφία από την ενδομήτρια ζωή, γεγονός που επιτρέπει την εκάστοτε ιδανική έκβαση της πάθησης. Στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ υπάρχει άμεση συνεργασία Μαιευτήρων – Γυναικολόγων και Παιδοκαρδιολόγων – Εμβρυοκαρδιολόγων από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της εγκυμοσύνης. - Εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών
“Κάθε διακαθετηριακής ή χειρουργικής πράξης προηγείται η πλέον σύγχρονη και εμπεριστατωμένη διερεύνηση και απεικόνιση και συζήτηση σε διεπιστημονικά συμβούλια της Κλινικής, ενώ όταν ο ασθενής έχει χειρουργηθεί σε κέντρο του εξωτερικού, γίνεται επικοινωνία με το προηγούμενο κέντρο, όπου απαιτείται, για την καλύτερη συνέχεια της φροντίδα του”. σημειώνει η κ. Τζίφα, καταλήγοντας:
Θεραπεία
“Η επιλογή της εκάστοτε καταλληλότερης θεραπείας γίνεται πρωτίστως εξατομικευμένα αλλά σε συνάρτηση με την εφαρμογή πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιολογικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας”.