Σε επιδημία εξελίσσεται η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας, καθώς σχεδόν τέσσερα στα δέκα Ελληνόπουλα, ηλικίας από 7 έως 10 ετών, είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, ενώ ένα στα δύο παιδιά της ίδιας ηλικίας πηγαίνουν στο σχολείο με ΙΧ ή με το λεωφορείο κι όχι με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, στο πλαίσιο του προγράμματος COSI, που αποτελεί πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παιδική παχυσαρκία.Στην συγκεκριμένη έρευνα για την Ελλάδα, η οποία διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο του 2010 έως και τον Μάρτιο του 2011, συμμετείχαν 150 σχολεία, δηλαδή συνολικά 5.679 μαθητές της β’ και της δ’ τάξης του δημοτικού, ηλικίας 7-8 και 9-10 ετών, αντίστοιχα, στους οποίους μετρήθηκαν το βάρος, το ύψος και η περίμετρος μέσης.
Όπως προέκυψε, στην πρώτη ομάδα των μαθητών της β’ δημοτικού, το 23,03% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και το 13,65% παχύσαρκα. Στα αγόρια το ποσοστό των υπέρβαρων αγγίζει το 21,85% και των παχύσαρκων το 14,18%, ενώ στα κορίτσια τα ποσοστά είναι 24,26% και 13,09% αντίστοιχα.
Αντίθετα, στην δεύτερη ομάδα των μαθητών της δ’ δημοτικού, τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνουν, καθώς το 28,87% των μαθητών είναι υπέρβαρο και το 13,42% είναι παχύσαρκο. Την πρωτιά κατέχουν τα αγόρια, καθώς το 29,88% είναι υπέρβαρο και το 14,04% παχύσαρκο, σε αντίθεση με τα κορίτσια όπου τα ποσοστά είναι 27,96% και 12,87%, αντίστοιχα.
Απογοητευτική, όμως, είναι και η εικόνα των μικρών μαθητών σε θέματα άθλησης και διατροφής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόλις το 25% των σχολείων που συμμετείχαν στην έρευνα αφιερώνουν πάνω από τρεις ώρες την εβδομάδα σε κάποιου είδους άσκηση. Την ίδια στιγμή, τα παχύσαρκα παιδιά συμμετέχουν σε κάποιον αθλητικό σύλλογο σε μικρότερο ποσοστό σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν κανονικό βάρος, ενώ ένας στους δύο μαθητές του δημοτικού πηγαίνει στο σχολείο με ΙΧ ή λεωφορείο, αποφεύγοντας το βάδισμα ή το ποδήλατο.
Επιπλέον, χαμηλά είναι και τα ποσοστά πώλησης υγιεινών τροφών από τα κυλικεία των σχολείων που συμμετείχαν στην έρευνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 21,13% των σχολείων διαθέτει φρέσκα φρούτα, ενώ ακόμη χαμηλότερα είναι τα ποσοστά των σχολείων που διαθέτουν λαχανικά(μόλις 8,57%), γιαούρτι(μόλις 8,45%) και φρέσκο γάλα(31,43%).