Το μεγάλο άγχος των γονιών – κυρίως της μητέρας- είναι το πώς θα κάνουν τα παιδιά τους να τρώνε όσο το δυνατόν περισσότερα λαχανικά και γενικά πιο υγιεινές τροφές.
Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες και μελέτες που υποδεικνύουν στους γονείς κάποιες μεθόδους για να καταναλώνουν τα παιδιά κάτω των δέκα ετών λαχανικά.
Ερευνητές τριών πανεπιστημίων στην Αυστραλία ανέλυσαν 80 μελέτες σχετικές με τη διατροφή των μικρών παιδιών.
Κάποιες από αυτές τις μελέτες είχαν στοιχεία που κατέθεταν οι γονείς για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους και το πώς διαχειρίζονταν την κατάσταση στο σπίτι σε αυτό το ζήτημα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια μέθοδος με τρία στάδια, για να αρχίσει ένα παιδί να τρώει λαχανικά και μάλιστα να το κάνει ευχάριστα.
–Αρχικά οι γονείς πρέπει να παρουσιάζονται πιο χαλαροί σε αυτό το ζήτημα και να μην πιέζουν το παιδί για να φάει τα λαχανικά του.
–Το δεύτερο στάδιο είναι να βάλουν το παιδί στο… παιχνίδι της δημιουργίας του φαγητού.
Να το βάλουν να συμμετέχει όπου είναι εφικτό στην παρασκευή ενός φαγητού ή στην προετοιμασία του γεύματος που θα ακολουθήσει.
–Το τρίτο βήμα αυτής της μεθόδου είναι, να τρώει μαζί όλη η οικογένεια.
Αν και ο σύγχρονος τρόπος ζωής ειδικά στις μεγαλουπόλεις καθιστά δύσκολο το να βρίσκεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι την ώρα του φαγητού, παρ αυτά αποτελεί σύμφωνα με τους ερευνητές τον πυρήνα της επίλυσης του προβλήματος.
Όχι στις ανταμοιβές
Αντίθετα ,αν οι γονείς είναι πιεστικοί στο να φάει το παιδί τους όχι μόνο λαχανικά αλλά γενικότερα το φαγητό του και επίσης αν προσφέρουν ανταμοιβές στο παιδί για να φάει -όπως για παράδειγμα ότι θα δει τηλεόραση ή θα παίξει με το κινητό και το tablet- αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να αποκτήσει τελικά ιδιοτροπίες στο θέμα του φαγητού.
Εκτός από τις ανταμοιβές αρνητικό αποτέλεσμα έχει και η αντίθετη τακτική αυτής της αυστηρότητας και της επιβολής τιμωρίας αν το παιδί δεν φάει τα λαχανικά του.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν να βάλουν σταθερό ωράριο που θα τρώνε τα παιδιά, και, να φροντίζουν να τα βάζουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού όπως επίσης να κάνουν προσπάθεια να τρώνε όλοι μαζί.
Η ποσότητα
Πρόσφατα, ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Penn στις ΗΠΑ κατέθεσαν μια άλλη ιδέα για την επίλυση αυτού του προβλήματος και αποφάσισαν να την θέσουν σε εφαρμογή:
Οι ερευνητές ζήτησαν από γονείς παιδιών ηλικίας 3-5 ετών να διπλασιάσουν την ποσότητα των λαχανικών που έβαζαν στο πιάτο των παιδιών μαζί με το υπόλοιπο φαγητό τους.
Η συνήθης ποσότητα λαχανικών που μπαίνει στο πιάτο ενός παιδιού είναι περίπου 60 γραμμάρια και οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς να τοποθετούν 120 γραμμάρια.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να κάνουν το πείραμα τοποθετώντας στα πιάτα των παιδιών καλαμπόκι και μπρόκολο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά έτρωγαν 68% μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών από ότι προηγουμένως.
Για το είδος των λαχανικών προτείνουν -σε πρώτη τουλάχιστον φάση- οι γονείς να βάζουν μεγαλύτερες ποσότητες από τα λαχανικά που γνωρίζουν ότι τα τρώνε τα παιδιά τους και να τα μαγειρεύουν με τρόπους που αρέσουν σε αυτά.
–Σε δεύτερη φάση οι γονείς μπορούν να αρχίσουν να πειραματίζονται με τα λαχανικά που αρέσουν στα παιδιά τοποθετώντας σε αυτά κάποιες σάλτσες ή μπαχαρικά που δεν χρησιμοποιούσαν στην διατροφή των παιδιών.
Αφού διαπιστώσουν πώς προχωράει η κατάσταση μπορούν στην συνέχεια να δοκιμάσουν να προσθέσουν σιγά σιγά και κάποια άλλα είδη λαχανικών που αποφεύγουν τα παιδιά τους.