Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και επικρατεί μια αδημονία σε μικρούς και μεγάλους για το πώς πρόκειται να εξελιχθεί αυτό το σχολικό έτος.
Τα αυστηρά μέτρα για την εφαρμογή της μάσκας κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι περιορισμοί στα σχολικά κυλικεία για την αποφυγή συνωστισμού αλλά και η απαγόρευση κεράσματος και ανταλλαγής φαγητού ανάμεσα στους μαθητές, έχουν δημιουργήσει κάποιους πρόσθετους περιορισμούς στις διατροφικές επιλογές των μαθητών κατά τις σχολικές ώρες.
“Καμπανάκι” και για την παιδική παχυσαρκία
“Επίσης, τα αλλεπάλληλα lockdown και ο παρατεταμένος εγκλεισμός των παιδιών στο σπίτι, οδήγησε σε σημαντική μείωση της σωματικής δραστηριότητας με παράλληλη αύξηση της ενεργειακής διατροφικής πρόσληψης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία“, επισημαίνει η κ. Αγγελική Ναλμπάντη -Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ευρωκλινική Αθηνών.
Οι περισσότεροι γονείς, αλλά και τα ίδια τα παιδιά προβληματίζονται για το τι πρέπει να τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην κάνουν λάθος επιλογές, χωρίς άσκοπες και επιβλαβείς στερήσεις.
Η κ. Ναλμπάντη παραθέτει κάποιες γενικές συμβουλές και κάποιες προτάσεις για το πρωινό γεύμα και το δεκατιανό που θα μπορούσε να προμηθευτεί το παιδί από το σπίτι.
-Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά για πρωινό;
Αν και έχει διατυμπανιστεί η νευραλγική σημασία του πρωινού γεύματος στο μεταβολισμό και την πνευματική διαύγεια, λόγω του άγχους της έγκαιρης προσέλευσης στις σχολικές μονάδες, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών (και γονιών) φεύγει από το σπίτι χωρίς να καταναλώσει πρωινό.
“Επομένως, πριν ασχοληθούμε με το τι θα ετοιμάσουμε για να πάρει μαζί του στο σχολείο, ας αφιερώσουμε 5 λεπτά από το χρόνο μας και το χρόνο του παιδιού ώστε να μη φύγει από το σπίτι νηστικό“, επισημαίνει η κ. Ναλμπάντη
- Τουλάχιστον 1 ποτήρι φρέσκο γάλα σκέτο
- Ημίπαχο γάλα με δημητριακά πρωινού (χωρίς σοκολάτα)
- Τοστ (χωρίς βούτυρο, χωρίς αλλαντικά)
- Φρυγανιές με μέλι και 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
- Μπάρα δημητριακών
- 1 μπανάνα
- Κουλούρι Θεσσαλονίκης (από το φούρνο της γειτονιάς, καθοδόν για το σχολείο)
-Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά στο σχολείο;
Σε ό,τι αφορά το δεκατιανό γεύμα κατά το διάλειμμα, σε γενικές γραμμές πρέπει να αποφεύγονται:
- οι σφολιάτες (τυρόπιτα, σπανακόπιτα, λουκανικόπιτα,, πίτσα κτλ)
- τα λιπαρά γλυκίσματα (μπισκότα, κέικ, ντόνατς, κρουασάν, κρέπες κτλ)
- τα αλμυρά σνακ (πατατάκια, γαριδάκια κτλ)
- τα ροφήματα με ζάχαρη (αναψυκτικά, χυμοί).
-Προτάσεις για υγιεινά σνακ στο σχολείο
“Ωστόσο, επειδή αναφερόμαστε σε παιδιά, στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς και εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι υγείας ή παχυσαρκίας, θα μπορούσε να ενταχθεί και ένα από τα προαναφερθέντα «απαγορευμένα» σνακ, όμως όχι συχνότερα από 1 φορά την εβδομάδα”, σημειώνει η κ. Ναλμπάντη.
-Για τις υπόλοιπες μέρες υπάρχουν αρκετές επιλογές και ιδέες, ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού:
- Τοστ (με τυρί και γαλοπούλα ή μόνο με τυρί) και 1 φρούτο
- Μπάρα δημητριακών και 1 μπανάνα
- Σάντουιτς ή μικρή μπαγκέτα με τυρί, γαλοπούλα, μαρούλι (χωρίς σως μαγιονέζας)
- Μπρουσκέτα λαχανικών
- Αραβική πίτα ή τορτίγια με τυρί, γαλοπούλα και διάφορα λαχανικά (πχ. καρότο τριμμένο, μαρούλι, ντομάτα)
- Ομελέτα φούρνου με 1 φέτα μαύρο ψωμί
- Ψωμί με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
- Φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο και τυρί κρέμα (π.χ cottage)
- Γιαούρτι με αμύγδαλα ή καρύδια ή δημητριακά και 1 φρούτο
- Κρακεράκια ολικής άλεσης με τρίγωνα τυράκια και στικς λαχανικών (αγγούρι, καρότα κτλ)
- Κριτσίνια ή κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Ντακάκια (με ντομάτα, φέτα, ελιές)
- Φρουτοσαλάτα (με διάφορα φρούτα και τριμμένους ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι)
-Πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση των παιδιών στο σχολείo;
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης του παιδιού κατά τις σχολικές ώρες, και μάλιστα να θυμόμαστε ότι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για υγρά τις ζεστές μέρες, αλλά και τις ημέρες που έχουν πιο έντονη φυσική δραστηριότητα.
Για αυτό και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί έχει στην τσάντα του τουλάχιστον 2 μπουκαλάκια νερό (συνολικά 500ml).
Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που το σχόλασμα του παιδιού πραγματοποιείται μετά τις 2 μ.μ., οι διατροφικές του ανάγκες επιβάλουν την κατανάλωση ενός επιπλέον γεύματος, ή σνακ κατά τις σχολικές ώρες.
“Σε περίπτωση που συντρέχουν προβλήματα υγείας στο παιδί (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, τροφική αλλεργία), ακολουθήστε πιστά τις εξατομικευμένες συμβουλές του διατροφολόγου σας.
Καλή σχολική χρονιά σε όλους, με υγεία και καλή πρόοδο!“, καταλήγει η κ. Ναλμπάντη.