Η αλλεργία στο γάλα αγελάδας είναι η πιο συχνή τροφική αλλεργία στη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Υπολογίζεται ότι το 2-3% των βρεφών που τρέφονται με γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, τα οποία βασίζονται σε αγελαδινό γάλα, παρουσιάζει αλλεργία αυτού του είδους. Τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν και άλλες αλλεργίες μελλοντικά.
Ο συγκεκριμένος τύπος αλλεργίας οφείλεται στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος και μπορεί να εμφανιστεί και σε βρέφη που θηλάζουν από μητέρα, η οποία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών.
Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να σταματήσουν το θηλασμό, αλλά θα πρέπει να σταματήσει η μητέρα να καταναλώνει γάλα και γαλακτοκομικά. Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα συνήθως υποχωρεί μετά από 1-2 χρόνια αποχής από την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών.
Πώς μπορεί μια μητέρα να καταλάβει ότι το βρέφος έχει αλλεργία στα γάλα και να αποταθεί στο γιατρό; Ο εμετός, η διάρροια, η οποία ενίοτε συνοδεύεται με αίμα, μετά την κατανάλωση γάλακτος, η άρνηση του βρέφους να φάει, η στασιμότητα βάρους, ο κολικός, η γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση είναι συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.