Το γάλα από τις θηλάζουσες που έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες αντισωμάτων που μπορούν να προστατεύσουν τα βρέφη από τη νόσο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από τις ΗΠΑ.
Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης, η χορήγηση του εμβολίου προκαλεί σημαντική αύξηση στα επίπεδα των αντισωμάτων για τον ιό στο μητρικό γάλα, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς ο εμβολιασμός της μητέρας μπορεί να προστατεύσει και το βρέφος από την COVID-19.
Τις πρώτες ημέρες της ζωής, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς, γεγονός που καθιστά πρόκληση την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.
Για τον ίδιο λόγο, η απόκριση των βρεφών σε ορισμένα εμβόλια είναι περιορισμένη.
Τους πρώτους μήνες της ζωής, επομένως, το μητρικό γάλα αποτελεί τη μοναδική πηγή «παθητικής ανοσίας» για τα βρέφη, όπως εξηγούν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
«Μπορούμε να φανταστούμε το μητρικό γάλα σαν ένα κουτί που περιέχει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται το βρέφος για να προετοιμαστεί για τη μετέπειτα ζωή του.
Ο εμβολιασμός της μητέρας προσθέτει ένα ακόμα εργαλείο σε αυτό το κουτί, το οποίο μπορεί να προστατεύσει από την COVID-19.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν τόσο τη μητέρα όσο και το βρέφος, επομένως αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να εμβολιαστούν», αναφέρει η μελέτη.
Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι το Μάρτιο του 2021, περίοδο κατά την οποία κυκλοφορούσαν μόνο τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna στις ΗΠΑ.
Στα πλαίσια της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν 21 θηλάζουσες που δεν είχαν ιστορικό COVID-19.
Η κάθε γυναίκα έδωσε δείγμα μητρικού γάλακτος 3 φορές και συγκεκριμένα πριν τον εμβολιασμό, μετά την 1η δόση, και, μετά τη 2η δόση.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, κατά την ανάλυση του μητρικού γάλακτος παρατήρησαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων τόσο στο αίμα όσο και στο μητρικό γάλα, ειδικά μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης.
Τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν μάλιστα πολύ υψηλότερα συγκριτικά με αυτά που παρατηρούνται στις γυναίκες μετά τη φυσική λοίμωξη από τον ιό, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μελέτης.
Το φαινόμενο αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη καθώς αντίστοιχες επιδράσεις έχουν παρατηρηθεί και στον εμβολιασμό για άλλα παθογόνα.
Για παράδειγμα, αρκετές γυναίκες εμβολιάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τον κοκκύτη ή τη γρίπη, καθώς οι παθήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα βρέφη.
Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται να γίνει κάτι παρόμοιο στο μέλλον και με την COVID-19.
Η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι θα συνεχίσει την έρευνα με σκοπό να διαπιστώσει αν τα αντισώματα για τον SARS-CoV-2 στο γάλα μειώνουν τον κίνδυνο COVID-19 για τα βρέφη.
«Θέλουμε να εξετάσουμε αν τα βρέφη που καταναλώνουν το γάλα με τα αντισώματα αναπτύσσουν ανοσία για την COVID-19.
Επιπλέον, θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για τα ίδια τα αντισώματα, όπως για παράδειγμα για ποια διάρκεια παραμένουν στο μητρικό γάλα και πόσο αποτελεσματικά είναι στην εξουδετέρωση του ιού», αναφέρουν στη μελέτη.
Οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξετάσουν επίσης αν το μητρικό γάλα από εμβολιασμένες μητέρες θα μπορούσε να χορηγηθεί και ως θεραπεία σε ασθενείς.
Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά και σίγουρα αυξάνουν το ενδιαφέρον για νέες μελέτες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Breastfeeding Medicine.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center