Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση “νηστείας” για 8 ώρες δεν τρώμε τίποτα και πρέπει να ανατροφοδοτηθούμε καλά για να λειτουργήσει ο οργανισμός μας. Το σωστό βάρος, η διάθεση, η μνήμη κ.α εξαρτώνται από το πρωινό μας. Στα παιδιά η συνήθεια του πρωινού είναι ακόμα πιο σημαντική αφού μιλάμε για ανθρώπους υπό διάπλαση.
Τι περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο παιδικό πρωινό:Τα δημητριακά σε συνδυασμό με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και φρούτα αποτελούν ένα πολύ καλό πρωινό (σημείωση: μετά τα 2 έτη ένα παιδί δεν χρειάζεται να πίνει πλήρες γάλα). Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια, φυτικές ίνες που προάγουν τον κορεσμό και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά. Το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν πρωτεΐνη και ασβέστιο, στοιχεία που βοηθούν στο χτίσιμο των μυών και στην καλή υγεία και ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Τέλος τα φρούτα δίνουν απλούς υδατάνθρακες, βιταμίνες και φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών των παιδιών.Δυστυχώς, πολλά από τα δημητριακά πρωινού που υπάρχουν στο εμπόριο, ειδικά αυτά που απευθύνονται στα παιδιά, περιέχουν αρκετή ζάχαρη και είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες. Μια ασφαλής επιλογή είναι η βρώμη (κουάκερ) που δεν περιέχει ζάχαρη και αλάτι και σε συνδυασμό με γάλα χαμηλών λιπαρών, μέλι ή μπανάνα και ξηρούς καρπούς δίνει ένα πλήρες, γευστικό και εξαιρετικά θρεπτικό πρωινό. Από τα υπόλοιπα δημητριακά προτιμότερα είναι εκείνα με τη λιγότερη ζάχαρη και τις περισσότερες φυτικές ίνες. Επίσης τα δημητριακά είναι εκ φύσεως χαμηλά σε λιπαρά, εκτός αν περιέχουν επιπλέον συστατικά όπως η σοκολάτα, οπότε η ένδειξη ‘χαμηλό σε λιπαρά’ που συχνά υπάρχει στο μπροστά μέρος της συσκευασίας, δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι το προϊόν είναι διατροφικά ισορροπημένο αν δεν ελεγχθεί πρώτα η συνολική σύσταση.
Μερικές ιδέες για πρωινό: Γάλα χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτο. Γάλα χαμηλών λιπαρών, ψωμί ολικής άλεσης με μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών, ταχίνι ή φυστικοβούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα. Γάλα χαμηλών λιπαρών, σπιτικό κέικ, σταφιδόψωμο ή σπιτικά κουλουράκια, φρούτο. Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μέλι και ξηρούς καρπούς. Τοστ και φρούτο ή φυσικός χυμός. Φυσικός χυμός, ψωμί ολικής άλεσης, βραστό αυγό. Φυσικός χυμός, κουλούρι Θεσσαλονίκης, τυρί χαμηλών λιπαρών.Τι να αποφύγετε:Έτοιμες σφολιάτες, κρουασάν, συσκευασμένα μπισκότα και κέικ, πατατάκια, αλλαντικά υψηλά σε λιπαρά (μπέικον, λουκάνικα) και αναψυκτικά αποτελούν επιλογές που θα πρέπει να αποφεύγονται. Αν το παιδί επιθυμεί την κατανάλωσή τους, βάλτε ένα όριο στη συχνότητα κατανάλωσης (π.χ. μια φορά ανά 2-3 εβδομάδες), έτσι ώστε το παιδί να μάθει να εντάσσει τα τρόφιμα αυτά στη διατροφή του, χωρίς να του απαγορεύονται αλλά ούτε να προσφέρονται ελεύθερα.
Αν το παιδί σας δεν τρώει πρωινό:Πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες ισχυρίζονται ότι το πρωί δεν πεινούν και ότι αν φάνε κάτι ανακατεύονται ή πεινάνε ακόμα περισσότερο αργότερα. Αυτό αποτελεί μια προσωρινή κατάσταση που με σωστούς χειρισμούς ξεπερνιέται, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για ένα ισορροπημένο πρωινό. Μια βασική συμβουλή για να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα είναι καταρχήν το παιδί να βλέπει εσάς να κάνετε το ίδιο.Μια καλή αρχή είναι η έναρξη του πρωινού τα Σαββατοκύριακα, σαν μια ευκαιρία να καθήσει όλη η οικογένεια στο τραπέζι με το ξεκίνημα της ημέρας. Μάλιστα αν ζητήσετε από το παιδί σας να βοηθήσει στην προετοιμασία του πρωινού, μπορεί εύκολα να το δείτε να τρώει με όρεξη το δημιούργημά του. Σιγά-σιγά αρχίστε να εντάσσετε το πρωινό και ορισμένες καθημερινές, προσφέροντας κάτι εύκολο και γρήγορο που μπορεί να καταναλωθεί ‘ανώδυνα’ (π.χ. ένα ποτήρι γάλα ή μια φέτα σπιτικό κέικ) και σταδιακά αυξήστε την ποσότητα και ποικιλία των προσφερόμενων τροφίμων. Δώστε του επιλογές ώστε να διαλέξει το ίδιο κάτι που το ευχαριστεί -πάντα χωρίς πίεση- και θα δείτε ότι με τον καιρό το πρωινό θα του γίνει συνήθεια.Συμπέρασμα:Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι προφανές ότι ένα ισορροπημένο πρωινό είναι απαραίτητο στη διατροφή των παιδιών. Η ένταξη κατάλληλων τροφίμων στο πρόγευμα των παιδιών συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους σε ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία, ενισχύοντας την καλή υγεία και ανάπτυξη και εξασφαλίζοντας την εδραίωση σωστών διατροφικών συνηθειών εφόρου ζωής.