Καπέλο, αντηλιακή κρέμα, ελαφρά ρούχα.
Η επιχείρηση «προστασία του παιδιού από τον ήλιο» έχει ολοκληρωθεί, κι είστε έτοιμοι για μια ακόμη απόδραση στο πάρκο, την εξοχή, τη θάλασσα παρέα με το μικρό σας.
Έχει ολοκληρωθεί όμως ή μήπως έχετε ξεχάσει κάτι;
Ναι, έχετε ξεχάσει κάτι πολύ σημαντικό: την προστασία των ευαίσθητων ματιών του από τον ήλιο!
“Όσο κι αν για κάποιους ακούγεται –ακόμη- υπερβολικό, τα γυαλιά ηλίου δεν είναι ένα περιττό αξεσουάρ που συμπληρώνει τις στιλιστικές επιλογές του μικρού σας.
Είναι πλέον μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
Και κυρίως δεν είναι κάτι που αφορά μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες ή τις ώρες που βρίσκεστε την παραλία“, επισημαίνει ο κ. Σταμάτης Γκατζώνης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Παιδοφθαλμίατρος, MD, FEBO, Παιδοφθαλμίατρος, MD, FEBO, Διευθυντής Παιδοφθαλμολογικής Κλινικής στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Είναι –ή έτσι πρέπει να είναι- τρόπος ζωής για τα …μάτια του παιδιού.
Γιατί όμως είναι απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου ;
Ξέρουμε πλέον ότι μετά την μείωση του προστατευτικού στρώματος του όζοντος, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αποτελούν μια σοβαρή απειλή για τον οργανισμό μας –γι αυτό και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την προστασία του δέρματός μας από αυτήν την επικίνδυνη αόρατη ακτινοβολία.
Δεν δείχνουμε όμως το ίδιο ενδιαφέρον και για την προστασία των ματιών μας.
Κι όμως η ηλιακή ακτινοβολία είναι εξίσου επικίνδυνη και για τα μάτια, και την όρασή μας.
Ιδού πώς: η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει στα μάτια άμεσα ή έμμεσα από την αντανάκλαση σε άλλες επιφάνειες όπως η άμμος ή η θάλασσα.
“Το 99% αυτής της ακτινοβολίας απορροφάται από τα πρόσθια τμήματα του ματιού, δηλαδή από τον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό, ενώ μικρότερη ποσότητα περνά και φθάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Τα αποτελέσματα ολοένα περισσότερων μελετών σήμερα δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού: η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία συνδέεται με την εκδήλωση πολλών προβλημάτων στην όραση:
-καταρράκτης,
-πτερύγιο,
-εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ακόμη και,
-νεοπλασίες στην περιοχή των ματιών, είναι μερικά από αυτά“, τονίζει ο κ. Γκατζώνης, προσθέτοντας:
“Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αλλοιώσεις από την ακτινοβολία προκαλούνται συσσωρευτικά, δηλαδή αθροίζεται η βλαπτική επίδραση και τελικώς επέρχονται τα όποια προβλήματα“.
Είναι πρόδηλο ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η προστασία από τον ήλιο, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην όραση.
“Έπειτα από όλα αυτά, σας φαίνεται ακόμη παράλογο και υπερβολικό το θέμα των γυαλιών ηλίου για το μικρό σας;“, θέτει το ερώτημα ο κ. Γκατζώνης και στην συνέχεια αναφέρει πως πρέπει να γίνεται η επιλογή των παιδικών γυαλιών ηλίου:
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν από την αγορά γυαλιών ηλίου:
- Μικρά παιδιά κάτω των 3 ετών, δύσκολα κρατούν γυαλιά ηλίου στο πρόσωπό τους. Τα βλέπουν σαν ένα ενοχλητικό αξεσουάρ και συχνά τα καταστρέφουν. Αν το παιδί σας δεν δέχεται τα γυαλιά ηλίου, προτιμήστε το καπέλο.
- Επιλέξτε γυαλιά που διαθέτουν πιστοποίηση η οποία να αποδεικνύει την απορροφητικότητά κατά 100%, για όλες τις υπεριώδεις ακτίνες δηλαδή για τις UV-B και UV-A
- Καλύτερα να προτιμήσετε γυαλιά με όχι πολύ σκούρους φακούς
- Η επιλογή των ανοιχτόχρωμων φακών έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: τα παιδιά θα τα συνηθίσουν και θα τα φορούν πιο εύκολα παίζοντας κάτω από την ομπρέλα ή μέσα στο αυτοκίνητο. Διότι ζητούμενο δεν είναι να τα φορούν μόνο στον ήλιο αλλά και κάτω από τη σκιά, όπου η ακτινοβολία αντανακλάται και φθάνει το ίδιο απειλητική στα παιδικά μάτια.
- Υπάρχουν γυαλιά ηλίου, όπως θα διαπιστώσετε κι από την επίσκεψή σας σε ένα κατάστημα οπτικών, για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα. Αυτό που εσείς πρέπει να έχετε στο νου σας κατά την επιλογή σας είναι ότι το υλικό των φακών πρέπει να είναι από ειδικό άθραυστο πλαστικό ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τραυματισμού
- Σημαντικό είναι τα γυαλιά να στέκονται σταθερά στο πρόσωπο του παιδιού. Μπορούν π.χ. να στερεώνονται με ένα λάστιχο πίσω από το κεφάλι. Υπάρχουν πλέον και τα γυαλιά ηλίου που αντί για βραχίονες (που είναι το ευπαθές σημείο των παιδικών γυαλιών) έχουν λάστιχο. Επίσης, μπορείτε να βρείτε γυαλιά με λουράκι που «δένει» γύρω από το κεφάλι του παιδιού, εξασφαλίζοντας άνεση στις κινήσεις του. Αν πάλι διαλέξετε κλασικό σκελετό (για μεγαλύτερο παιδί ) τότε το κορδονάκι ή το κλιπ που «πιάνει» στα ρούχα είναι μια καλή λύση ώστε να μην σπάνε τα γυαλιά όταν πέφτουν (που θα πέφτουν !) κάτω.
- Η πρώτη …επαφή με το αντικείμενο είναι καθοριστική για τη σχέση που θα έχει μαζί του παιδί εφεξής. Μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξετε όταν το παιδί είναι ηλικίας κάτω των τριών ετών αφορά την κατασκευή του σκελετού των γυαλιών σε σχέση με την ανατομία του –ασχημάτιστου ακόμη- προσώπου του. Τα γυαλιά δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτά και να μην ακουμπούν τις βλεφαρίδες ή τα μάτια του και γενικώς να μην πιέζουν το κεφάλι του γιατί θα τα συνδυάσει με ενόχληση και δεν θα τα φοράει ευχάριστα. Επίσης η πλατιά ασχημάτιστη βάση της μύτης συχνά δεν προσφέρει επαρκές στήριγμα στον σκελετό των γυαλιών. “Η χρήση ειδικής «σέλλας» από σιλικόνη μπορεί να βοηθήσει στην ευκολότερη και ασφαλέστερη εφαρμογή των γυαλιών“, καταλήγει ο κ. Γκατζώνης.