Παιχνίδια, τα κλειδιά μας, κομμάτια φαγητού που τυχαία βρίσκονται στο πάτωμα, ακόμη και σε δευτερόλεπτα μπορούν να καταλήξουν στο στόμα του παιδιού μας κυρίως στη βρεφική και προσχολική ηλικία.
Βέβαια κι αυτό είναι μέρος της «φάσης εξερεύνησης» που περνούν.
Σκοπός μας είναι να μένουν ασφαλή.
“Μερικές φορές ο βασικός ένοχος τέτοιου ατυχήματος είναι κάτι που κάνουνε κάθε μέρα να τρώνε φαγητό“, αναφέρει η κ. Μαρία Λαδά, Παιδίατρος, Επιμελήτρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, προσθέτοντας:
Σε αυτό το σημείο χρήσιμο θα ήταν να αναφέρουμε τις τροφές που ενέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμονής :
- Σκληρές καραμέλες (στη κορυφή της λίστας)
- Μεγάλα κομμάτια από κρέας και κόκκαλα
- Σπόροι και ξηροί καρποί
- Hot dogs
“Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι πνιγμός με αυτές τις 4 τροφές είναι πιο πιθανό να οδηγήσει τα παιδιά σε νοσοκομείο και νοσηλεία.
Αν κι όχι συχνός είναι πιο επικίνδυνος τύπος πνιγμού καθώς μπορεί να αποφράξει τον αεραγωγό του παιδιού“, τονίζει η κ. Λαδά.
Άλλες τροφές επικίνδυνες είναι :
- Σταφύλια
- Ποπ κορν
- Πατατάκια
- Στικς καρότου
- Τοματίνια
- Ωμά κομμάτια λαχανικών
- Κομμάτια τυριού
- Φυστικοβούτυρο
- Τσίχλα
Πρόληψη πνιγμονής
–Να έχετε πάντα στο μυαλό σας το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού σας, για παράδειγμα τα παιδιά κάτω των 2 ετών, δεν έχουν γομφίους κι έτσι δε μπορούν να λιώσουν καλά τις τροφές τους.
Χρειάζεται αρκετή προσοχή με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως για παράδειγμα τα καρότα που έχουν πολλές ίνες.
Μετά τα 2 έτη τα παιδιά μπορεί να έχουν όλα τους τα δόντια αλλά μπορεί ακόμη να έχουν προβλήματα στη κατάποση διάφορων τροφίμων.
Διαφορετικά σχήματα, υφές και μεγέθη μπορεί να αυξήσουν τη πιθανότητα πνιγμού κι αυτό μπορεί να μας απασχολεί έως την ηλικία των 5 ετών.
–Κόβουμε το φαγητό σε μικρότερα κομμάτια.
Το μέγεθος των τροφών είναι πολύ σημαντικό.
“Κόβουμε τις τροφές σε μικρά κομμάτια ώστε να μη μπορούν να φράξουν τον αεραγωγό τους (να τους κάτσουν στο λαιμό δηλαδή)”, εξηγεί η κ. Λαδά.
Το καλύτερο μέγεθος είναι το ¼ της διαμέτρου ενός μεγάλου καρότου.
Μια καλή ιδέα είναι να τα κόβουμε σε τριγωνικό σχήμα έτσι ώστε και να φράξουν το λαιμό να μπορεί να περνάει αέρας.
Για τα σταφύλια καλή ιδέα είναι να τα κόβουμε σε ροδέλες.
–Κάθονται κάτω τα παιδιά την ώρα της σίτισης και προσπαθούμε να τα κάνουμε να επικεντρωθούν στο φαγητό τους.
Μαθαίνουμε στα παιδιά να καταπίνουν τη τροφή πριν μιλήσουν ή γελάσουν.
Αυτό μειώνει την πιθανότητα πνιγμού.
Τα παιδιά κάθε ηλικίας, ιδιαιτέρως τα μικρά παιδιά, πρέπει να κάθονται κάτω όταν τρώνε.
Είναι πολύ σημαντικό να τα επιβλέπουμε, να μη ξαπλώνουν πχ. όταν τρώνε, να μην τρέχουν και παίζουν με το στόμα γεμάτο.
Το ρίσκο πνιγμού μειώνεται πολύ όταν τα παιδιά κάθονται και εστιάζουν στο φαγητό τους.
-Τα ατυχήματα συμβαίνουν παρά την πρόληψη
“Ακόμη κι αν πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα, ατυχήματα συμβαίνουν.
Γι’ αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο όλοι οι γονείς να ξέρουν τις βασικές τεχνικές κάρδιο-αναπνευστικής αναζωογόνησης.
Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με videos στο διαδίκτυο ‘η να παρακολουθήσετε ειδικά σεμινάρια”, καταλήγει η κ. Λαδά.