Αύξηση βρογχικού άσθματος παρουσιάζουν τα παιδιά που μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηριου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικότερα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που παρατηρείται στις μεγαλουπόλεις επιβαρύνει την αναπνοή των ανηλίκων.
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια αύξηση στον επιπολασμό του άσθματος.
Η περιοχή κατοικίας των παιδιών (αστική, βιομηχανική, αγροτική) και η συσχέτισή της με τα ασθματικά συμπτώματα αναφέρονται εκτενώς στη διεθνή βιβλιογραφία. Τα παιδιά που διαμένουν σε αστικές-βιομηχανικές περιοχές, όπου παρουσιάζεται και υψηλότερη συγκέντρωση αερορυπαντών,
εκδηλώνουν σημαντικά περισσότερο βήχα, απόχρεμψη, ρινίτιδα, πνευμονία, λοιμώξεις του αναπνευστικού, καθώς και ελαττωμένη αναπνευστική λειτουργία.
Η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην επίπτωση άσθματος και αναπνευστικών συμπτωμάτων στα παιδιά μελετήθηκε στην ηλικία των 10 ετών στην αρχή της έρευνας και στην ηλικία των 15 ετών κατά την επανεκτίμηση, σε παιδιά που μετοίκησαν σε περιοχές με διαφορετικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Βρέθηκε ότι τα παιδιά που μετακόμισαν σε περιοχές με χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης, παρουσίασαν βελτίωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας.
Με βάση τα δεδομένα της επιδημιολογικής διερεύνησης, το άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια νόσος της παιδικής ηλικίας στη σύγχρονη κοινωνία. Τα ποσοστά των προσβεβλημένων παιδιών διαφέρουν μεταξύ των χωρών, αλλά υπολογίζεται ότι στη δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ το ποσοστό ανέρχεται
κατά μέσο όρο στο 10−20% των παιδιών.
Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ερευνητών για το σύγχρονο τρόπο ζωής και την επίδραση των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, οι οποίοι φαίνεται ότι επηρεάζουν την εκδήλωση βρογχικού άσθματος στα παιδιά. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η παιδική παχυσαρκία,
η καθιστική ζωή και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα των παιδιών, σε συνδυασμό με την έκθεση στη βία, το stress των γονέων και των παιδιών και την εργασία των γονέων.