Η συγκεκριμένη νόσος είναι ήπια λοιμώδης παιδική ασθένεια που προκαλείται από διάφορους ιούς και συνηθέστερα από ένα στέλεχος της ομάδος των ιών Coxsackie.
Είναι πολύ συχνή νόσος και κυρίως προσβάλλει βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.
Πήρε το όνομά της από το φυσαλιδώδες εξάνθημα που συνήθως εντοπίζεται στα χέρια, τα πόδια και το στόμα.
Είναι αρκετά μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και τα σχολεία.
Μεταξύ των μελών της οικογένειας, εάν δεν την έχουν ήδη περάσει.
Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί σε εφήβους ή ακόμη και σε ενήλικες.
-Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου
Τα αρχικά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, ανησυχία, ανορεξία, πονόλαιμο και συνάχι.
Μια ή δύο ημέρες μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, εμφανίζεται ένα φυσαλιδώδες εξάνθημα στα χέρια, τα πόδια ή το στόμα.
– Πώς μεταδίδεται
Η νόσος των χεριών, ποδιών και στόματος μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με τις εκκρίσεις από τη μύτη και το λαιμό του μολυσμένου ατόμου.
Ο ιός μπορεί επίσης να εκκρίνεται και στα κόπρανα.
-Για πόσο διάστημα συνεχίζει να μεταδίδει κανείς τη νόσο;
“Η ασθένεια είναι πιο μεταδοτική την πρώτη εβδομάδα, αλλά μπορεί να παραμείνει μεταδοτική μέχρι να εξαφανιστεί το φυσαλιδώδες εξάνθημα.
Τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται συνήθως κατά τους θερμότερους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, αλλά επειδή η νόσος είναι αρκετά μολυσματική, ενδέχεται να εμφανιστεί και οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου“, επισημαίνει ο Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, Παιδίατρος, Επιμελητής Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.
-Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος των χεριών, ποδιών και στόματος
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και στους περισσότερους ασθενείς η βελτίωση έρχεται από μόνη της μέσα σε 7 με 10 ημέρες.
“Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν ορισμένα από τα συμπτώματα“, λέει ο κ. Μιχαλόπουλος και αναφέρει τους τρόπους αυτούς:.
–Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που είναι όξινα, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, επειδή μπορεί να ερεθίσουν τις πληγές στο στόμα.
–Προτιμήστε τις πιο ελαφριές ή τις κρύες τροφές και φροντίστε να κρατάτε το παιδί σας ενυδατωμένο.
-Κάτι άλλο που βοηθάει είναι τα απλά παυσίπονα για τις ιδιαίτερα επώδυνες στοματικές βλάβες.
–Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς μπορούν να δοκιμάσουν τις γαργάρες με αλατόνερο προκειμένου να ανακουφιστούν κάπως από το δυσάρεστο αίσθημα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνιστάται για τα βρέφη, τα νήπια ή τα μικρά παιδιά.
Εάν ο πυρετός επιμένει στο παιδί
“Εάν ο πυρετός του παιδιού σας δεν υποχωρήσει μετά από πέντε ημέρες ή εάν δε βελτιωθούν όλα τα συμπτώματα μετά από 10 ημέρες, πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο, ειδικά εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, εάν το παιδί έχει ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα ή εάν εμφανίζεται αφυδατωμένο καθώς σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί έντονα υποστηρικτική αγωγή σε νοσοκομειακό περιβάλλον“, είναι η επισήμανση του κ. Μιχαλόπουλου.
-Μπορεί να προληφθεί η νόσος των χεριών, ποδιών και στόματος;
Μπορείτε να κάνετε διάφορες ενέργειες για να αποτρέψετε ή να περιορίσετε τη μετάδοση της νόσου των χεριών, ποδιών και στόματος, όπως:
- Να πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά την αλλαγή πάνας.
- Να απολυμαίνετε τις μολυσμένες επιφάνειες με νερό και χλωρίνη ή μαντιλάκια καθαρισμού.
- Να πλένετε τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα και ό,τι άλλο «λερώσει» το παιδί σας.
- Εάν το παιδί σας νοσήσει, κρατήστε το στο σπίτι και μην το στέλνετε στον βρεφονηπιακό σταθμό, το σχολείο ή οποιαδήποτε άλλη ομαδική δραστηριότητα τις πρώτες ημέρες που είναι άρρωστο, ώστε να αποτραπεί η μετάδοση.