Η πανδημία του COVID-19, έχει ως γνωστόν επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας μας. Φαίνεται λοιπόν ότι μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων.
Το Υπουργείο Υγείας έχει καθιερώσει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το οποίο εφαρμοζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό και έτσι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας ήταν σε υψηλά επίπεδα.
“Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί και το τεράστιο έργο των Παιδιάτρων που έχουν εφαρμόσει και τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας Β, έχοντας έτσι πετύχει κάλυψη του 40% των παιδιών, γεγονός που συνετέλεσε σε μεγάλη μείωση της μηνιγγίτιδας Β”, αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
Στο πρώτο lock down (Μάρτιος – Απρίλιος 2020) ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά.
Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 μηνών, μόνον ποσοστό 20% εμβολιάστηκε.
Στα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών και τους εφήβους, δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν.
Μετά το πρώτο lock down οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν εκ νέου να πραγματοποιούνται με την προτροπή των Παιδιάτρων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον Οκτώβριο 2020 οι εμβολιασμοί να αυξηθούν σημαντικά σε όλες τις ηλικίες, φτάνοντας σε ποσοστό 80%.
“Δυστυχώς, με το δεύτερο lock down το Νοέμβριο, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι κατά 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%“, επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής μειώσεις στα ποσοστά εμβολιασμών:
-Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (HPV)→μείωση εμβολιασμών κατά 40-45%,– -Μηνιγγίτιδα C →μείωση εμβολιασμών κατά 30-35%,
– Μηνιγγίτιδα Β →μείωση εμβολιασμών κατά 40% κλπ.
“Με άλλα λόγια έχει δημιουργηθεί ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό”.
Στο τρίτο lock down του Φεβρουαρίου 2021 τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία.
Το τείχος προστασίας (ανοσία της αγέλης) έχει ελαττωθεί σημαντικά σε παιδιά και εφήβους
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το τείχος προστασίας (ανοσία αγέλης) στα παιδιά και εφήβους έχει σημαντικά ελαττωθεί.
“Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ.
Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%.”, είναι η επισήμανση του κ. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος στην συνέχεια, αναφέρει το εξής:
“Θα ήθελα να τονίσω ότι οι ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν τελευταία για δήθεν αναποτελεσματικότητα και ανύπαρκτες παρενέργειες των εμβολίων έναντι του COVID-19, δυστυχώς θα οδηγήσουν στο να χάσουν οι γονείς την εμπιστοσύνη τους σε όλα τα εμβόλια.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αντι-εμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2009 με την παραπληροφόρηση για το εμβόλιο της πανδημίας της γρίπης.”
Συμπερασματικά, θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς και την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία να προωθήσουν άμεσα τον εμβολισμό των παιδιών μας που έχει καθυστερήσει δραματικά λόγω της πανδημίας του COVID-19, με στόχο να επανέλθει η κοινωνία στα εμβολιαστικά επίπεδα προ της πανδημίας.
“Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και σώζουν ζωές”, καταλήγει ο κ. Κωνσταντόπουλος.