Όταν οι γονείς ασχολούνται με το κινητό τις ώρες που βρίσκονται στο σπίτι με τα παιδιά τους, τότε είναι σίγουρο πως κι εκείνα θα κάνουν το ίδιο.
Χάνεται η επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας, των γονέων με τα παιδιά, καθώς ο χρόνος που αφιερώνουν στο κινητό, έπρεπε να ανήκει σε εκείνα, με ουσιαστικές συζητήσεις, παιχνίδι και να αφουγκράζονται τα προβλήματα και τις αγωνίες τους.
Με προέκταση, τον εθισμό των παιδιών στο κινητό ή το τάμπλετ.
Γνωρίζατε ότι οι γραφίστες εφαρμογών και οι σχεδιαστές κινητών χρησιμοποιούν το κόκκινο χρώμα στις ειδοποιήσεις που λαμβάνουμε στις φορητές μας συσκευές γιατί καταφέρνει να τραβά και να διατηρεί την προσοχή μας για μεγάλη διάρκεια;
Η, ότι οι λειτουργίες αυτόματης αναπαραγωγής είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να προλαμβάνουν τις επιλογές μας, σύμφωνα με παλιότερες αναζητήσεις μας;
Ως κοινωνία βιώνουμε δραστικές αλλαγές σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες “τρέχουν” με ταχύτητα φωτός και αλλάζουν τα δεδομένα μας καθημερινά.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εισβάλει για τα καλά στην ζωή μας και η πρόσβαση στην τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε.
Σύμφωνα με αυτές τις συνθήκες είναι λογικό να αναπτύξουμε σχέσεις εξάρτησης με τις ηλεκτρονικές συσκευές και περισσότερο με το κινητό μας, το οποίο αποτελεί μία μικρή προέκταση του χεριού μας.
Σίγουρα η καθημερινότητα μας έχει γίνει πιο εύκολη σε μεγάλο βαθμό, παρόλα αυτά έχουν εισέλθει στην ζωή μας και ισάριθμα προβλήματα.
“Αρκετά συχνά οι ενήλικες επικρίνουν την νέα γενιά για την προσκόλληση της, στις νέες τεχνολογίες.
Στην πραγματικότητα όμως οι ίδιοι είναι εκείνοι που σπαταλούν όλο και περισσότερο χρόνο στις ηλεκτρονικές τους συσκευές μειώνοντας καθημερινά τον ποιοτικό χρόνο που μοιράζονται με τα παιδιά και την οικογένειά τους“, επισημαίνει η Φλώρα Τζιφή, Παιδίατρος, Επιμελήτρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, για να προσθέσει:
Προστατέψτε τα παιδιά σας
“Προκειμένου λοιπόν να προστατέψετε τα παιδιά σας από τον εθισμό στις ηλεκτρονικές συσκευές, θα πρέπει ως γονείς να ξεκινήσετε πρώτα από όλα, από τον ίδιο σας τον εαυτό.
Να πραγματοποιήσετε τις ανάλογες αλλαγές στην ζωή τους προκειμένου να αποτελέσετε με τις πράξεις σας υπόδειγμα για τις αξίες και τα ιδανικά που θέλετε να μεταφέρετε στα παιδιά σας“.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να αποφύγετε τις “παγίδες” που σας στήνουν οι σχεδιαστές κινητών και να μειώσετε την εξάρτηση με το κινητό σας:
-Απενεργοποιείστε όλες τις ειδοποιήσεις, εκτός από εκείνες που σας στέλνουν οι φίλοι σας.
Οι ειδοποιήσεις μπορεί να είναι χρήσιμες όταν σας μεταφέρουν κάποια πληροφορία που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής , όπως ένα μήνυμα από τα παιδί ή ένα email από τον προϊστάμενο σας.
Το μεγαλύτερο μέρος των ειδοποιήσεων όμως προέρχεται από πλατφόρμες και όχι από ανθρώπους, σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να αποσπούν την προσοχή σας. Πηγαίνετε στο μενού, ρυθμίσεις και απενεργοποιήστε τα πάντα πέρα από τις ειδοποιήσεις μηνυμάτων και άλλων σημαντικών εφαρμογών για εσάς όπως π.χ. το email σας.
-Κάντε την οθόνη σας ασπρόμαυρη
Αν γυρίσετε την οθόνη του κινητού σας στο ασπρόμαυρο (grayscale mode) η χρήση του θα πάψει πλέον να είναι τόσο διασκεδαστική.
-Βγάλτε τις εφαρμογές που σας αποσπούν την προσοχή από την αρχική οθόνη – Κράτησε στην κεντρική οθόνη μόνο το email, τους χάρτες, το ημερολόγιο και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση.
Μετακινήστε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή (παιχνίδια, ταινίες κ.τ.λ) σε κάποιο εσωτερικό φάκελο ή σε δεύτερη ή τρίτη σελίδα της οθόνης.
Όταν δεν τις βλέπετε είναι λιγότερο πιθανό να τις αναζητήσετε και με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε την χρήση τους.
-Πληκτρολογήστε για να αναζητήσετε τις εφαρμογές
Το να κλικάρουμε πάνω σε ένα εικονίδιο είναι πολύ εύκολο και πολλές φορές το κάνουμε μηχανικά.
Όταν όμως μπαίνουμε στην διαδικασία να πληκτρολογήσουμε το όνομα της εφαρμογής επανεξετάζουμε αν θέλουμε ή όχι να ασχοληθούμε με την εφαρμογή την προκειμένη στιγμή.
-Αφαιρέστε τις εφαρμογές των Social Media από την αρχική σας οθόνη
Προτιμήστε να επισκέπτεστε τους λογαριασμούς σας στο Facebook και το instagram μέσα από τον υπολογιστή σας.
Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε το χρόνο, τον οποίο σπαταλάτε στα social media μέσα από το κινητό σας και την εύκολη πρόσβαση που αποκτάτε μέσα από αυτό.
-Διώξτε το κινητό από την κρεβατοκάμαρα –
Μην αφήνετε το τηλέφωνο σας δίπλα στο κρεβάτι το βράδυ και φροντίστε να το φορτίζετε σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο πέρα από την κρεβατοκάμαρα σας. Αγοράστε ένα παλιομοδίτικο ξυπνητήρι και κρατήστε το κινητό μακριά από τα σκεπάσματα.
-Εφαρμογή στο κινητό που σας βοηθά να μειώσετε την χρήση του
Εφαρμογή στο κινητό για να ξεπεράσεις το κινητό. Όπως ακούσατε!
Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.
“Υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές για να κατεβάσετε στο κινητό σας, οι οποίες σας ενημερώνουν πόσο χρόνο περνάτε σερφάροντας στο ιντερνέτ ή στις διάφορες εφαρμογές δίνοντας σας feedback για να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χρήση του όπως επίσης και χρήσιμα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τόσο τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες να περνούν όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο με το κινητό τους“, καταλήγει η κ. Φλώρα Τζιφή.