Άτυχα σε σχέση με τους συνομήλικους τους είναι τα παιδιά των πόλεων καθώς έρευνες δείχνουν ότι όσα ανήλικα ζουν στην περιφέρεια γίνονται πιο έξυπνα.
Ο πλανήτης γη χρόνο με το χρόνο καταρρέει και μαζί του καταρρέει και η ανθρώπινη υγεία. Η φύση και το περιβάλλον φαίνεται ότι έρχονται να δώσουν τη δική τους εκδίκηση στον άνθρωπο που με τις ενέργειές του καταστρέφει το δώρο που απλόχερα χάρισε ο Θεός. Τα μεγαλύτερα θύματα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος αποδεικνύονται τα παιδιά. Μάλιστα εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ρύπανση και συνεπώς περισσότερες αλλοιώσεις της ατμόσφαιρας εξαιτίας των ανθρώπινων παρεμβάσεων και των συνθηκών διαβίωσης, τα παιδιά, οι επιπτώσεις στα ανήλικα είναι μεγαλύτερες.
Πιο άτυχα λοιπόν τα παιδιά που διαμένουν στις μεγαλουπόλεις αφού τα ανήλικα της υπαίθρου αποδεικνύονται εξυπνότερα από αυτά των μεγάλων αστικών κέντρων και με πολύ καλύτερη υγεία.
Σημαντικός παράγοντας φαίνεται πως είναι ο μόλυβδος ο οποίος καταγράφεται σε αυξημένα επίπεδα στα παιδιά των πόλεων έστω και αν έχει εξαλειφθεί από πολλούς παράγοντες κινδύνου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά της υπαίθρου εμφανίζουν δείκτη ευφυΐας μεγαλύτερο έως και 4 φορές από εκείνον των παιδιών που ζουν στις πόλεις.
Εκτός αυτού όμως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η μόλυνση των νερών και του εδάφους από χημικά και άλλα επικίνδυνα στοιχεία έχει αποδεχθεί ότι προκαλούν επίσης αναπνευστικές διαταραχές, ενδοκρινολογικές ανωμαλίες, διαταραχές του νευρικού συστήματος, μείωση του IQ αλλά και διάφορες μορφές παιδικού καρκίνου.
Οι επιστήμονες της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας υπολογίζουν ότι το 80% των παιδιών μεταξύ 3 και 5 ετών και το 100% κάτω των 2 ετών έχουν αυξημένο επίπεδο μολύβδου στο αίμα τους.