Με το άνοιγμα -ξανά-των σχολείων οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται, και σημαντική εξ αυτών είναι η ετοιμασία των σχολικών γευμάτων και σνακ για τα παιδιά.
Χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά το Σαββατοκύριακο για να προγραμματίσετε τα γεύματα της εβδομάδας, ενώ το περιεχόμενο του σχολικού τάπερ μπορεί γρήγορα να ετοιμαστεί αποβραδίς.
Έτσι θα εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο, θα αποφύγετε το άγχος και θα διατηρήσετε την υγεία της οικογένειάς σας.
–Οργανωθείτε:
Φυλάξτε σε ένα καθορισμένο σημείο της κουζίνας ό,τι χρειάζεστε για τη σχολική τσάντα του παιδιού, όπως:
-τάπερ,
-παγούρι,
-χαρτοπετσέτες ή χαρτομάντιλα,
-τσαντάκι για το κολατσιό του αν χρειάζεται.
Αυτό θα διευκολύνει την προετοιμασία των γευμάτων και συνεπώς τη γρήγορη πρωινή αναχώρηση.
–Ετοιμάστε εύκολα γεύματα με αγνά υλικά από το σπίτι:
“Ένα wrap με κοτόπουλο, λαχανικά και αβοκάντο ή ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής, κίτρινο τυρί, ντομάτα και ελιές αποτελούν υγιεινές και χορταστικές επιλογές για το σχολείο”, προτείνει η Ιωάννα Στεργίου MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και αναφέρει διατροφικές συμβουλές, κατάλληλες για παιδιά.
Το αυγό επίσης αποτελεί πλήρη τροφή, και μπορεί να συνδυαστεί με δροσερά μπαστουνάκια αγγουριού και καρότου, ντοματίνια, τυρί και ψωμί ή πολύσπορα κριτσίνια.
–Πλύνετε και κόψτε τα λαχανικά και τα φρούτα από το προηγούμενο βράδυ, τοποθετώντας τα σε τάπερ ώστε να είναι έτοιμα το πρωί που θα είστε βιαστικοί.
–Διατηρήστε το ψυγείο και το ντουλάπι σας εφοδιασμένο έτσι ώστε να έχετε πάντα μια ποικιλία υγιεινών επιλογών για τα παιδιά:
-βραστά αυγά,
-φέτες γαλοπούλας και καπνιστού σολομού,
-κίτρινα τυριά – μπουκίτσες που αρέσουν στα παιδιά,
-ψωμί ή μικρές τορτίγιες,
-κριτσίνια πολύσπορα και ολικής,
-λαχανικά όπως ντοματίνια,
-φύλλα ρόκας και μαρουλιού που μπορούν να διανθίσουν τα σάντουιτς και τα wraps, αγαπημένα φρέσκα φρούτα των παιδιών, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
–Προσφέρετε ποικιλία τροφών στα παιδιά, που συνεπάγεται ποικιλία θρεπτικών συστατικών, υφών και γεύσεων.
–Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε ιδανικά τρεις διαφορετικές ομάδες τροφών στα παιδικά γεύματα, δημιουργώντας τριπλούς συνδυασμούς.
–Γίνετε δημιουργικοί στην επιλογή των υλικών για το γεύμα του παιδιού σας.
–Μπορείτε να αλλάξετε κάτι τόσο απλό όπως το είδος του ψωμιού ή τα λαχανικά.
Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε αραβική πίτα ή καλαμποκίσιο ψωμί αντί για λευκό, ή αντικαταστήστε το μαρούλι και την ντομάτα με πολύχρωμες πιπεριές, φύλλα ρόκας, μπαστουνάκια αγγουριού ή τα ψητά λαχανικά που περίσσεψαν από το τελευταίο γεύμα.
Μη διστάσετε να προσθέσετε μια τελευταία πινελιά γεύσης, όπως λίγο φρέσκο ή ξερό βασιλικό, μπαλσάμικο ξύδι ή μουστάρδα Dijon.
–Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιραστούν μαζί σας ό,τι τους έκανε εντύπωση από το σχολικό γεύμα των συμμαθητών και φίλων τους, παίρνοντας έτσι επιπρόσθετες ιδέες για μεγαλύτερη ποικιλία στα γεύματα τους.
Θα διαπιστώσετε μετά εκπλήξεως πως είναι πράγματι πρόθυμα να φάνε θρεπτικές τροφές που μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν, ή δεν ήθελαν στο σπίτι!
-Επιτρέψτε στα παιδιά να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία και συσκευασία των σχολικών γευμάτων.
Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν από μόνα τους να ετοιμάσουν το κολατσιό αν θέλετε υπό την επίβλεψη σας, ενώ τα μικρότερα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και εν τέλει να τοποθετήσουν τα γεύματα στο τάπερ.
–Μεριμνήστε για τη χρονική διάρκεια που το σχολικό γεύμα του παιδιού σας θα παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου στο σχολείο μέχρι την κατανάλωση του, ιδίως στην περίπτωση ολοή-μερου προγράμματος.
-Συνεννοηθείτε με τους εκπαιδευτικούς και, αν χρειάζεται, τοποθετήστε μια παγοκύστη στο τσαντάκι του φαγητού.
–Διατηρήστε ένα δομημένο πρόγραμμα γευμάτων και σνακ για το σχολείο.
Δώστε προσοχή στα μεγέθη των μερίδων και στο χρονοδιάγραμμα των σνακ, ώστε να μην παρεμβαίνουν στην όρεξη του παιδιού για το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα.
–Ενθαρρύνετε το παιδί να πίνει νερό στο σχολείο και αν χρειαστεί να επιλέγει υγιεινά ροφήματα από το κυλικείο, όπως γάλα και 100% φυσικούς χυμούς αντί για φρουτοποτά ή αναψυκτικά.