Σύμφωνα με με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Μονέλ στη Φιλαδέλφεια, τα παιδιά προτιμούν περισσότερο από τους ενηλίκους τις γλυκές γεύσεις.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μάλιστα ότι τα παιδιά που απολαμβάνουν περισσότερο τις γλυκές γεύσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να προτιμούν και τα έντονα αλατισμένα φαγητά.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η προτίμηση για τις αλμυρές και γλυκές γεύσεις αντικατοπτρίζει, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, τη βιολογία των παιδιών» δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης , Τζούλι Μενέλα.
Η δρ Μενέλα που είναι βιοψυχολόγος στο Μονέλ, εξήγησε ότι η βιολογία προδιαθέτει τους ανθρώπους στο να αγαπούν και να καταναλώνουν πλούσιες σε θερμίδες γλυκές τροφές αλλά και πλούσιες σε νάτριο τροφές, αλλά αυτό είναι ιδιαιτέρως εμφανές στα παιδιά των οποίων το σώμα βρίσκεται στην ανάπτυξη.
Ωστόσο, η ειδικός τόνισε, ότι στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες αυτή η -βιολογική- ανάγκη εγκυμονεί κινδύνους την υγεία. «Η προτίμηση των παιδιών για τις γλυκές αλλά και τις αλμυρές γεύσεις, τα καθιστά ιδιαιτέρως ευάλωτα στη σύγχρονη ανθυγιεινή διατροφή, η οποία διαφέρει πολύ από τη διατροφή του παρελθόντος, στην οποία το αλάτι και η ζάχαρη αποτελούσαν σπάνιες και ακριβές πολυτέλειες».
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό “PLoS ONE”.