Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Universitat Pompeu Fabra, στην Ισπανία με επικεφαλής τον καθηγητή Libertad González, εξέτασε στοιχεία σχετικά με την υγεία των νεογνών από το 1981-2010.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας με κάθε 10 % αύξηση της ανεργίας, η νεογνική θνησιμότητα μειώθηκε κατά 7%, και το ποσοστό των βρεφών με χαμηλό βάρος γέννησης μειώθηκε κατά 3%.
Ο λόγος; Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, οι μητέρες παρουσιάζουν καλύτερη υγεία, καπνίζουν και πίνουν λιγότερο, ασκούνται και κοιμούνται περισσότερο και ζυγίζουν λιγότερα κιλά.
Κάποια μάλιστα ευρήματά από παλαιότερες έρευνες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η υγεία βελτιώνεται κατά τη διάρκεια περιόδων χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα μάλιστα με Αμερικανική μελέτη του 2004 που συνέκρινε στοιχεία με τα σημερινά τα βρέφη, που γεννήθηκαν σε περιόδους υψηλής ανεργίας είχαν λιγότερες γενετικές ανωμαλίες, και ζύγιζαν περισσότερο.
Έρευνα επίσης του Πανεπιστήμιου της Βιρτζίνια, μας διαβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής ανάπτυξης, τείνουν να τρώνε περισσότερο και μάλιστα τροφές με το υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες. Οι άνθρωποι που εργάζονται λιγότερο και έχουν περισσότερο χρόνο, κοιμούνται περισσότερο και να αισθάνονται λιγότερο άγχος.
Όσο λοιπόν αντιφατικό και αν ακούγεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι αλλά είναι σαφώς πιο υγιείς.
www.health.in.gr