Ένας σημαντικός αριθμός γυναικών που καταφεύγουν στην συνδρομή της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά, αντιμετωπίζει προβλήματα φτωχής ανταπόκρισης στην φαρμακευτική αγωγή της διέγερσης των ωοθηκών με αποτέλεσμα να παράγουν λίγα και κακής ποιότητας ωάρια. Κάποιες γυναίκες είναι φορείς ή πάσχουν από κάποιο κληρονομούμενο νόσημα που δεν επιθυμούν να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους και ορισμένες βρίσκονται κοντά στην κλιμακτήριο.
Το σύνολο αυτό των γυναικών έχει μικρά ποσοστά επιτυχίας με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης με δικά της ωάρια. Η μόνη λύση προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί είναι να προχωρήσουν σε εξωσωματική με δωρεά ωαρίων από γυναίκα μικρής ηλικίας. Η απόφαση της εξωσωματικής με δωρεά ωαρίων δεν είναι εύκολη για την γυναίκα καθώς η μητρότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη στην αντίληψή μας με την μεταφορά του γενετικού υλικού στην επόμενη γενιά. Η γυναίκα χρειάζεται χρόνο για να αποδεχθεί την αλήθεια πως μητέρα δεν μόνο εκείνη η προσφέρει το γενετικό υλικό αλλά και εκείνη που κυοφορεί και μεγαλώνει ένα παιδί. Εκτός από την απαραίτητη συναίνεση και στήριξη από τον σύντροφό της μπορεί να χρειασθεί και ψυχολογική στήριξη, που θα την βοηθήσει καλύτερα στην διαχείριση των επιλογών της.
Οι παραπάνω γυναίκες, στηρίζονται στην προσφορά ωαρίων από νεότερες γυναίκες, που θέλουν να προσφέρουν αυτό το δώρο ζωής σε μία άλλη γυναίκα, ανώνυμα παρακινούμενες από το αίσθημα της αλληλεγγύης. Οι δωρήτριες ωαρίων υποβάλλονται σε ενδελεχείς ιατρικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί ότι δεν είναι φορείς κάποιου κληρονομικού νοσήματος ή κάποιας μεταδοτικής ασθένειας (ηπατίτιδας, AIDS) και αφού τα αποτελέσματα δείξουν ότι είναι υγιείς μπαίνουν στο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων.
Η δωρεά ωαρίων προβλέπεται από το νόμο και οι διαδικασίες γίνονται σύμφωνα με ένα αυστηρά νομικό πλαίσιο. Η προστασία της ανωνυμίας είναι απαραβίαστη και χάρη στην δυνατότητα αυτή πολλές γυναίκες που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά στο παρελθόν σήμερα χαίρονται την οικογένεια τους όπως την ονειρεύτηκαν. Απευθυνθείτε σε έναν Γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας και συζητήστε το μαζί του, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε αυτό το δώρο ζωής ως δότρια ή αν σκέφτεστε ότι η μέθοδος της δωρεάς ωαρίων είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης για εσάς για απόκτηση παιδιού.
Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ, MD PhD FRCOG MFFP www.futurefamily.gr
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας