Μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Infectious Diseases εξέτασε όλα τα δεδομένα ερευνών μέχρι σήμερα για τις επιδράσεις της COVID-19 στην εγκυμοσύνη και κατέληξε σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Η ανάλυση εξέτασε ειδικά αν η λοίμωξη από COVID-19 μπορεί να επηρεάσει:
-την έγκυο,
-το έμβρυο ή,
-τον πλακούντα, καθώς και τις αντίστοιχες επιδράσεις του εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας:
– οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ενώ ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις και αγγειακές αντιδράσεις στον πλακούντα τόσο σε ασυμπτωματικά όσο και σε συμπτωματικά περιστατικά της νόσου.
Η συγγραφέας της έρευνας, Roberta DeBiasi, MD, MS, αναφέρθηκε ειδικά σε δύο έρευνες, οι οποίες παρατήρησαν παθολογικά ευρήματα στους πλακούντες γυναικών που γέννησαν, ενώ είχαν νοσήσει από COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Μάλιστα, στην πρώτη από τις δύο μελέτες οι επιστήμονες ανέλυσαν με λεπτομέρεια ένα περιστατικά θνησιγένειας που αποδόθηκε στη λοίμωξη με το στέλεχος Δέλτα κατά το 3ο τρίμηνο της κύησης.
Περιγράφουν μάλιστα με λεπτομέρεια τον μηχανισμό της προφλεγμονώδους κατάστασης που οδήγησε τελικά σε βλάβες του πλακούντα.
Η δεύτερη μελέτη περιέγραψε 3 περιστατικά εγκύων που μολύνθηκαν με το στέλεχος Δέλτα.
-Στις δύο πρώτες γυναίκες η κύηση τερματίστηκε με θνησιγένεια, ενώ,
-στην τρίτη το έμβρυο υπέστη σοβαρές βλάβες.
«Αν εξετάσουμε συνολικά τα διαθέσιμα δεδομένα βλέπουμε ότι οι έγκυες που νοσούν από COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.
Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει επίσης βλάβες στον πλακούντα, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με το στέλεχος από το οποίο έχει μολυνθεί η έγκυος», αναφέρει η DeBiasi.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο πλακούντας μπορεί να επηρεαστεί κατά την COVID-19 λοίμωξη στις εγκύους, ωστόσο οι επιδράσεις αυτές είχαν αποδοθεί εν μέρει σε συνυπάρχουσες νόσους όπως:
-η υπέρταση,
-η προεκλαμψία και,
-ο διαβήτης της κύησης.
«Αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιους μηχανισμούς αποδίδονται οι βλάβες στον πλακούντα.
Αυτό θα πρέπει να εξερευνηθεί από μελλοντικές μελέτες στις οποίες θα υπάρχει και ομάδα ελέγχου για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τον κίνδυνο από την COVID-19 λοίμωξη», σημείωσε η επιστήμονας.
Όπως υποστήριξε, ο εμβολιασμός μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο των παραπάνω επιπλοκών, επομένως θα πρέπει να γίνεται κανονικά σε όλες τις εγκύους.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το εμβόλιο προστατεύει και το βρέφος μέσω της παθητικής ανοσίας κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, όπου τα παιδιά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα από τον ιό.