Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μία μοναδική, “μαγική” περίοδος για την γυναίκα.
Η υγεία της πριν την σύλληψη είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα υγεία του νεογνού στα πρώτα βήματα της ζωής, αλλά και της ίδιας στα πρώτα βήματα της μητρότητας.
Η διατροφική αυτο-φροντίδα της εγκύου θέτει υγιείς διατροφικές βάσεις για το μωράκι που έρχεται, και πρέπει ιδανικά να ξεκινάει πολύ πριν την σύλληψη, βασιζόμενη στα ακόλουθα σημεία-κλειδιά:
- Επαρκής και ποιοτικός ύπνος τις σωστές ώρες κατά την εγκυμοσύνη, καθώς αυτός επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες και επιδρά ευεργετικά στο άγχος, και με το δεδομένο ότι ο ύπνος είναι αρκετά διακοπτόμενος κατά τη λοχεία λόγω των διαρκών αφυπνίσεων του νεογνού.
- Η έγκυος δεν τρώει για δύο: Μη σκέφτεστε θερμίδες, αλλά μια ισορροπημένη διατροφή με ποιοτικά θρεπτικά συστατικά, ιδίως τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνη Α, μαγνήσιο, ασβέστιο, ω3 λιπαρά οξέα, καλές πηγές πρωτεϊνών και φυτικές ίνες.
- Επιλέξτε τις παρακάτω πολύ θρεπτικές τροφές: άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και καλομαγειρεμένα θαλασσινά, αβοκάντο, γαλακτοκομικά, όσπρια, αυγό, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ταχίνι, σιτηρά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
- Επιδιώξτε μικρά και τακτικά γεύματα για γλυκαιμικό έλεγχο, για καλύτερη επεξεργασία του μικρότερου όγκου τροφής από το πεπτικό, και για καλύτερη διαχείριση της ναυτίας, της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος.
- Τα δροσιστικά φρούτα και λαχανικά επίσης βοηθούν στη διαχείριση της ναυτίας, σε αντίθεση με τα καρυκεύματα και τα πολύ ζουμερά και λιπαρά φαγητά.
- Τα ψάρια-θηρευτές όπως ο ξιφίας, είναι καλό να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο, όπως επίσης και τα μαλακά τυριά (π.χ. roquefort, blue cheese κ.α.).
- Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Η πρόσληψη βάρους στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης και η χορήγηση απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθορίζονται από τον γυναικολόγο επιβλέποντα της κύησης.
“Παρ όλες τις αναπόφευκτες αλλαγές στο σώμα τους οι μελλοντικές μητέρες καλούνται, εφόσον δεν υπάρχει κάποια ιατρική αντένδειξη, να παραμείνουν φυσικά δραστήριες“, αναφέρει η κ. Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος Υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη Επιστημονική Συνεργάτης ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας:
“Οι μελέτες συνηγορούν υπέρ της άσκησης κατά την εγκυμοσύνη ως προς τη μείωση των περιστατικών προ εκλαμψίας, διαβήτη κύησης, υπερβάλλουσας πρόσληψης βάρους και επιλόχειας κατάθλιψης“.
Στην συνέχεια η κ. Ιωάννα Αδαμίδου, αναφέρεται στην άσκηση των εγκύων:
-Τα 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης (πχ. περπάτημα, κολύμβηση κ.α.) την εβδομάδα, συνδυαστικά με ασκήσεις ευλυγισίας και stretching είναι ο ιδανικός συνδυασμός.
-Παράλληλα, συστήνεται η συχνή κατανάλωση νερού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, η αποφυγή της άσκησης σε ζεστές ημέρες με υψηλά επίπεδα υγρασίας και η αποφυγή ασκήσεων που ενέχουν σωματική επαφή, ή επαφή της κοιλιακής χώρας με το έδαφος ειδικά μετά το 1ο τρίμηνο.
Ο χρυσός κανόνας και σε αυτή την περίοδο της ζωής, παραμένει ο ίδιος:
“Περιορισμός του χρόνου που αφιερώνεται σε καθιστικές δραστηριότητες, και αύξηση του χρόνου που αφιερώνεται σε κινητικές δραστηριότητες πάσης φύσεως”, καταλήγει η κ. Αδαμίδου.