Αν ελπίζετε να μείνετε έγκυος τώρα ή στο μέλλον, μπορεί ν’ αναρωτιέστε για τη γονιμότητά σας και πώς μπορείτε να τη βελτιώσετε. Κάποιοι παράγοντες μπορεί να είναι πέρα από τον έλεγχό σας- όπως τα ιατρικά θέματα που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα- αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.
Κι οι επιλογές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας επίσης.
Τι είναι γυναικεία γονιμότητα;
Γυναικεία γονιμότητα είναι η ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει ένα παιδί. Εσείς και ο σύντροφός μπορεί να έχετε αμφιβολίες για την ικανότητα σας να κάνετε παιδί ή για τη γονιμότητά σας, αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος κάνοντας συχνά ελεύθερο σεξ για τουλάχιστον ένα χρόνο χωρίς επιτυχία.
Τι προκαλεί τη γυναικεία υπογονιμότητα;
Διάφορα ιατρικά θέματα μπορούν να συμβάλλουν στη γυναικεία υπογονιμότητα, συμπεριλαμβανομένων:
• Ανωμαλίες ωορρηξίας
• Βλάβη στις σάλπιγγες
• Ενδομητρίωση
• Προβλήματα της μήτρας
Η ηλικία παίζει ρόλο στη γονιμότητα. Όσο καθυστερείτε την εγκυμοσύνη, πέφτουν οι πιθανότητες να μπορέσετε να συλλάβετε. Καθώς φτάνετε τα 30, τα ωάριά σας χειροτερεύουν ποιοτικά και έχετε λιγότερο συχνή ωορρηξία, ακόμα κι αν έχετε κανονικά την περίοδό σας. Τα ωάρια μιας μεγαλύτερης γυναίκας γονιμοποιούνται δυσκολότερα από τα ωάρια μιας μικρότερης.
Η γονιμότητα “σκοτώνεται” και από άλλους παράγοντες.
• Το κάπνισμα. Δε βλάπτει μόνο τον τράχηλό σας και τις σάλπιγγες, αλλά το πολύ κάπνισμα γερνά τις ωοθήκες και εξαντλεί τα ωάριά σας. Η νικοτίνη και άλλα χημικά στα τσιγάρα επηρεάζουν την παραγωγή οιστρογόνων και κάνουν τα ωάρια επιρρεπή σε γενετικές ανωμαλίες. Αν καπνίζετε, ζητήστε βοήθεια για να το κόψετε.
• Το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με υψηλό κίνδυνο ανωμαλιών ωορρηξίας- και κάποια έρευνα έδειξε πως ακόμα και η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης. Αν θέλετε να μείνετε έγκυος, καλύτερα να αποφύγετε το αλκοόλ εντελώς.
• Την υπερβολική καφεϊνη. Η υπερβολική καφεϊνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οιστρογόνων, τη μείωση μεταβολισμού τους, και να συμβάλλουν στη βλάβη των σάλπιγγων και την ενδομητρίωση. Για να προστατέψετε τη γονιμότητά σας, περιορίστε την ποσότητα καφεϊνης σε όχι περισσότερο από έξι φλυτζάνια καφέ (900mg καφεϊνης). Αυτό περιλαμβάνει την καφεϊνη στον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.
• Το στρες. Το σοβαρό στρες μπορεί να εμποδίσει την ωορρηξία, κι ίσως και το λιγότερο στρες μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δούμε τον αντίκτυπο που έχει το στρες στη γυναικεία γονιμότητα, οι ερευνητές συστήνουν να μειώσουμε το στρες στο ελάχιστο και να εφαρμόζουμε υγιείς μεθόδους όταν προσπαθούμε να συλλάβουμε.