Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να παίρνετε επιπρόσθετα τουλάχιστον 200 μg, τα οποία μπορούν να φτάσουν και τα 400 μg. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε είναι να πάρετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει την συγκεκριμένη ποσότητα. Επίσης μπορείτε να εισαγάγετε στην διατροφή σας τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φυλλικό όπως κάποια δημητριακά.
Θα πρέπει να παίρνω άλλα συμπληρώματα; Ναι, σίδηρο ειδικότερα στα 2 τελευταία τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Έχει, αποδειχτεί πως η σιδηροπενική αναιμία είναι μια συχνή παθολογική κατάσταση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχει εντοπιστεί στο 1/3 των γυναικών που δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων, ένα συμπλήρωμα που περιέχει σίδηρο όσο και φυλλικό οξύ έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
Ο σίδηρος λαμβάνεται στην μορφή του θειικού, πρωτεινοηλεκτρικού και πολυμαλτοζικού σίδηρου (ferrous sulfate) και αν κυκλοφορεί στο εμπόριο σε υψηλές δοσολογίες, για παράδειγμα τα 30 mg του θειικού σίδηρου καθημερινά είναι πλήρως ικανοποιητικά .
Πώς είναι δυνατόν να αποφύγω την δυσκοιλιότητα; Προσπαθήστε να τρώτε ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά πρωινού υψηλά σε φυτικές ίνες, και υπολογίστε να παίρνετε 6 μερίδες φρούτων και λαχανικών τουλάχιστον καθώς και τουλάχιστον 6-8 ποτηριών υγρών (1.5-2 lit) καθημερινά.
Πώς μπορώ να σταματήσω να νιώθω ναυτία; Αποφύγετε να μένετε πολλές ώρες νηστική. Πάντα να τρώτε κάτι όταν σηκώνεστε το πρωί, έστω ένα τοστ. Τα κρύα τρόφιμα μερικές φορές είναι περισσότερα ανεκτά. Επίσης, θα βοηθούσαν τα σχετικά στεγνά γεύματα. Προσπαθήστε, να αποφεύγετε τις μυρωδιές του μαγειρέματος.
Έχω καούρα. Προσπαθήστε να τρώτε μικρά, συστηματικά γεύματα και snacks και αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα. Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα.
Πόσο βάρος πρέπει να πάρω; Το σύνολο των κιλών που θα πρέπει να πάρετε εξαρτάται από το βάρος σας πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης (Πίνακας).
Θα πρέπει να πίνω αλκοόλ; Θα πρέπει να αποφεύγεται, διότι το αλκοόλ έχει συνδεθεί με μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας στο έμβρυο και ανεπάρκεια φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 στην εγκυμονούσα.
Εν κατακλείδι, γυναίκες που αποκλείουν από την διατροφή τους ορισμένες τροφές ή τροφικές ομάδες (π.χ. φυτοφάγοι, με δυσανεξία στην λακτόζη κλπ.), θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμβουλευτούν διαιτολόγο, προκειμένου να κάνει την θρεπτική τους αξιολόγηση και να τους συμβουλεύσει για υποκατάστατες τροφές αυτών που στερούνται. Και αυτό επειδή, η εγκυμοσύνη αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο, κατά την διάρκεια της οποίας, η θρεπτική κατάσταση της μητέρας αποτελεί το κλειδί για την υγεία τόσο του νεογνού όσο και της ίδιας.