Οι γυναίκες που τρώνε για δυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για μακροπρόθεσμη παχυσαρκία, έχει διαπιστωθεί από μελέτη. Το επιπλέον βάρος μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες στο μέλλον για τη μητέρα αλλά και το μωρό, οδηγώντας και τους δύο σε προβλήματα υγείας, όπως είναι η υπέρταση.
Οι διεθνείς οδηγίες για τις γυναίκες που εγκυμονούν, είναι αντίθετες προς τη συνήθη τακτική των περισσοτέρων που τρώνε για δύο. Αναφέρουν ότι, κατά τους έξι πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, η ενεργειακή πρόσληψη μιας γυναίκας, πρέπει να είναι γύρω στις 1940 θερμίδες την ημέρα. Στο τελευταίο τρίμηνο, οι έγκυες χρειάζονται περίπου 200 θερμίδες επιπλέον από αυτό το ποσό ημερησίως, ενέργεια που ισοδυναμεί με την κατανάλωση δυο φετών του τοστ με βούτυρο.
Η μελέτη έχει διαπιστώσει ότι, οι γυναίκες που λαμβάνουν περισσότερο από το συνιστώμενο βάρος κατά την εγκυμοσύνη, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες 16 χρόνια αργότερα, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες επιπλοκών κατά τον τοκετό, οι οποίες μερικές φορές είναι και μοιραίες.