Η μητρότητα είναι ένα ξεχωριστό δώρο που προσφέρει η φύση στη γυναίκα.
Η κάθε γυναίκα καλείται να αναλάβει νέους ρόλους, όπως εκείνον της μητέρας, καθώς επίσης και νέες ευθύνες όπως τη γέννηση και την ανατροφή του παιδιού της.
Ο σύντροφός της είναι το σημαντικότερο στήριγμά της.
Είναι εκείνος που θα την ενθαρρύνει, θα μοιραστεί τους φόβους της, θα την κάνει να αισθάνεται όμορφη κι ελκυστική.
Ο ρόλος του μαιευτήρα και της μαίας είναι πολύ σημαντικός.
Ο γιατρός θα πρέπει να καθησυχάσει τους φόβους του ζευγαριού και να δώσει λύσεις σε πιθανές σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Όταν μία εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά χωρίς παράγοντα κινδύνου, τότε ενθαρρύνεται η σεξουαλική δραστηριότητα στο ζευγάρι.
Όταν, όμως, υπάρχει ιστορικό προωρότητας, αυτομάτων αποβολών, ή στην παρούσα κύηση υπάρχει αιμορραγία, διαστολή τραχήλου, πρόωρες συσπάσεις, πρόωρη ρήξη υμένων, προδρομικός πλακούντας ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση κινδύνου, είναι ευνόητο ότι πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική δραστηριότητα.
Σε γυναίκες που είναι σωστά ενημερωμένες, ο κύριος λόγος που θέλουν να έρθουν σε επαφή με το σύντροφό τους, είναι η αμοιβαία έκφραση τρυφερότητας, συντροφικότητας και αγάπης.
Η σημαντικότερη αιτία αποφυγής της σεξουαλικής επαφής είναι ο φόβος των δύο συντρόφων ότι μπορεί να κάνουν κακό στο έμβρυο ή να προκαλέσουν πόνο στη σύντροφό τους.
Στη διάρκεια της κύησης η εξασφάλιση της υγείας του εμβρύου και της σωματικής υγείας της μητέρας έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο στην ιατρική φροντίδα, δεν πρέπει όμως να παραβλέπεται η σπουδαιότητα της ψυχικής και σωματικής και σεξουαλικής υγείας.
Ο ρόλος λοιπόν του ιατρού είναι πολύ σπουδαίος, πρέπει να δώσει την απαραίτητη πληροφόρηση για τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα να αξιολογήσει το πιθανό ρίσκο που εμπεριέχει η σεξουαλική επαφή στη διάρκεια της κύησης και να κατευθύνει κατάλληλα το ζευγάρι.
Αν και η σεξουαλική δραστηριότητα εμπεριέχει ένα βαθμό επικινδυνότητας για την ομαλή εξέλιξη της κύησης, ενισχύει την αυτοπεποίθηση της γυναίκας και βοηθά ψυχολογικά τους δύο γονείς, ώστε να διατηρήσουν τους δεσμούς αγάπης, τρυφερότητας και συντροφικότητας, γεγονός που οδηγεί στην καλύτερη ποιότητα της σχέσης τους και κατ’ επέκτασιν σε μια κοινωνία που ν’ αποτελείται από ευτυχισμένους γονείς.
Του Χαράλαμπου Χρέλια, Μαιευτήρα – Γυναικολόγου, Επιστημονικός Συνεργάτης Γαία – Μαιευτική & Γυναικολογική