Οι γυναίκες που κυοφορούν τείνουν να παρουσιάζουν υπογλυκαιμία (τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα της κατέρχονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα). Αυτό συμβαίνει, διότι το έμβρυο χρησιμοποιεί τα σάκχαρα, που εντοπίζονται στο αίμα της μητέρας, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Μάλιστα αυτό είναι πιο έντονο στον ύπνο.
Παράλληλα, ο πλακούντας εκκρίνει διάφορες ορμόνες, οι οποίες τρόπον τινά «παρεμποδίζουν» τη δράση της ινσουλίνης. Έτσι αναπτύσσεται μία κατάσταση, που ονομάζεται «αντίσταση στην ινσουλίνη».
Οι ορμόνες κατά την εγκυμοσύνη ανεβαίνουν με την πρόοδό της και την πάροδο του χρόνου. Κατά συνέπεια το πάγκρεας της εγκύου «υποχρεώνεται» να παράγει περισσότερη ινσουλίνη μετά από κάθε γεύμα, προκειμένου τα επίποεδα γλυκόζης στο αίμα να παραμείνουν ικανοποιητικά.