Με το όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, ιδρύθηκε η HOPEgenesis.
Η υπογεννητικότητα, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καθώς οι γεννήσεις μειώνονται σε τραγικό βαθμό και κανείς δεν λαμβάνει μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.
Οι δημογράφοι χρόνια πριν, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου με προτάσεις για την λύση του προβλήματος, όμως τα ώτα όλων ήταν κλειστά.
Το έργο των “υπευθύνων” ανέλαβε η HOPEgenesis.
Πρόκειται για μια Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Στόχος της είναι η γνωστοποίηση, ανάλυση και μελέτη των αιτιών του ζητήματος της υπογεννητικότητας, με σκοπό να δημιουργηθούν ενέργειες και δράσεις που θα ανατρέψουν το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.
Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας και της στήριξης της οικογένειας , τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες-, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.
Μέχρι σήμερα περισσότερες από 380 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα σε περιοχές που για περισσότερα από τρία έως πέντε χρόνια υπήρχαν είτε ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις, είτε μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.
Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται άμεσα και ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός των περιοχών αυτών.
Η ΗΟPEgenesis πραγματοποιεί τους στόχους της κινούμενη στους παρακάτω πυλώνες δράσης:
α. Με την δωρεάν παροχή πλήρους ιατρικής κάλυψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες ακριτικών νησιών και απομονωμένων περιοχών, που κυοφορούν ή επιθυμούν να κυοφορήσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.
β. Με την προσφορά δωρεάν υπηρεσιών θεραπείας υπογονιμότητας σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα γονιμότητας στην Ελλάδα.
γ. Με την συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Επιστημονικούς φορείς για τη διεξαγωγή επιστημονικών μελετών και την εκπόνηση ερευνών με σκοπό την στοιχειοθέτηση του προβλήματος και τη μεγιστοποίηση των λύσεων του.
δ. Με την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και εκπαίδευση των φορέων για τους λόγους και τις συνέπειες της υπογεννητικότητας.
ε. Μέσω πρωτοπόρων εφαρμογών τηλεϊατρικής απομακρυσμένης ιατρικής παρακολούθησης ωφελούμενων του προγράμματος.
στ. Με τον σχεδιασμό πρωτοποριακών προγραμμάτων για την ενίσχυση της οικογένειας και των δομών υποστήριξης της.
«Ενίσχυση του κοινωφελούς σκοπού της HOPEgenesis με 105 μοναδικές αριθμημένες και υπογεγραμμένες μεταξοτυπίες του έργου “HOPE” του καλλιτέχνη Aiiroh και της Gallery Kapopoulos»
Ο καλλιτέχνης Aiirohμε την συμβολή της Gallery Kapopoulos FINEarts δημιουργούν για την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis ένα μοναδικό εικαστικό γεγονός, στο οποίο θα διατεθούν διαδικτυακά, 105 μεταξοτυπίες του έργου «ΗΟPE» προκειμένου να υποστηριχτεί ο κοινωφελής σκοπός της οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, ο καταξιωμένος Γάλλος καλλιτέχνης Aiiroh και η GalleryKapopoulos FINEarts δημιούργησαν 105 μοναδικές αριθμημένες και υπογεγραμμένες μεταξοτυπίες του έργου «ΗΟPE», σε τρείς εκδοχές (μαύρο, λευκό και γκρι), οι οποίες θα διατεθούν αποκλειστικά από την ιστοσελίδα της HOPEgenesis στο σύνδεσμο, με στόχο να ενισχυθούν οι σκοποί της οργάνωσης και να συγκεντρωθούν χρήματα για τη κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της.
H HOPEgenesis δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 350 απομακρυσμένες περιοχές, 317 τοπικές κοινότητες στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Άρτας, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Θεσπρωτίας και 40 νησιά του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους.
Το χρονικό διάστημα που διανύουμε από τον Μάρτιο 2020 έως και σήμερα – που πιθανόν να συνεχιστεί αρκετά ακόμη- αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση που οδήγησε σε μια νέα κανονικότητα.
Ωστόσο η ομάδα της HOPEgenesis, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια, κατόρθωσε να εξελίξει και να προσαρμόσει τις δράσεις της, διατηρώντας το θέμα της υπογεννητικότητας στην επικαιρότητα .
Σε αυτό το πλαίσιο, και μέσα σε αντίξοες συνθήκες και πολλούς περιορισμούς οι τοκετοί το 2020 ανήλθαν έως και σήμερα στους 138, οι αναμενόμενες γεννήσεις στις 34, ενώ οι συνολικοί τοκετοί στους 340.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με τη συνέργεια αυτή, στόχος είναι να ενισχυθεί αυτό το σημαντικό έργο, και καθώς επί του παρόντος, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν αγοραπωλησίες με τον παραδοσιακό τρόπο, η συμμετοχή του καθενός ξεχωριστά με όποιο τρόπο μπορεί, θα βοηθήσει τα μέγιστα.
Ο Πρόεδρος της HOPEgenesis Δρ. Στέφανος Χανδακάς τόνισε:
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους, έχουμε δίπλα μας , έναν σπουδαίο καλλιτέχνη που μας τιμά με το ταλέντο του και τα μοναδικά του έργα, στηρίζοντας τους σκοπούς της HOPEgenesis.
Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Gallery Kapopoulos FINEarts, που από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στην υλοποίηση της ιδέας, επιδεικνύοντας πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».