Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που διαπίστωσαν αργά ότι ήταν έγκυες, με ένα όχι αμελητέο ποσοστό να έχει διαπιστωθεί ακόμα και την ώρα του τοκετού.
Υπολογίζεται ότι 1 στις 500 γυναίκες αντιλαμβάνονται την εγκυμοσύνη τους μετά τον 5ο μήνα και 1 στις 2500, την ώρα του τοκετού!
Ακόμα και αν ακούγεται απίστευτο, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει επιστημονική εξήγηση:
Διαταραχές περιόδου.
Περίπου το 30% των γυναικών έχουν διαταραχές στην έμμηνο ρύση ( σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ορμονολογικικές διαταραχές).
Σε αυτήν την περίπτωση, η γυναίκα συνηθισμένη στις διαταραχές δεν ανησυχεί για πιθανή εγκυμοσύνη.
Κολπική αιμόρροια.
Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν από ήπια έως μεγαλύτερη κολπική αιμόρροια στην αρχή ή και τη διάρκεια της κύησης, εκλαμβάνοντας λανθασμένα αυτή την αιμόρροια ως περίοδο.
Δεν υπάρχουν συμπτώματα ή σημάδια εγκυμοσύνης.
Δεν συνεπάγεται ότι όλες οι γυναίκες θα βιώσουν ναυτίες, κόπωση, συχνοουρία, κράμπες στην κοιλιά κατά την αρχή μιας κύησης.
Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι ειδικά και συχνά μπορεί να μην υπάρχουν.
Αυξημένο βάρος.
Συχνά λόγω περιττών κιλών δε γίνεται αντιληπτή η αύξηση του μεγέθους της μήτρας.
Αυτή η μη εμφανής αλλαγή στην εικόνα, που συχνά λόγω παχυσαρκίας συνδυάζεται με τις διαταραχές περιόδου που προαναφέρθηκαν, δεν καθιστά εμφανή την κύηση από τη γυναίκα.
Άρνηση ως μηχανισμός άμυνας.
Μερικές γυναίκες δεν θέλουν να πιστέψουν ότι πρόκειται για μια εγκυμοσύνη λόγω φόβου ή ντροπής ή μη κατάλληλων κοινωνικών συνθηκών.
Αποδίδουν τα όποια μη ειδικά συμπτώματα σε άλλες καταστάσεις, προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωπες με μια κατάσταση που δεν επιθυμούν.
Μέθοδοι αντισύλληψης
Όλο και συχνότερα οι γυναίκες χρησιμοποιούν μεθόδους αντισύλληψης (αντισυλληπτικά χάπια, ενδομήτριο σπείραμα) και εφησυχάζουν λόγω της αντισύλληψης.
Καμία όμως αντισυλληπτική μέθοδος δεν έχει 100% επιτυχία ακόμα και στην άριστη χρήση της.
Ηλικία και γονιμότητα.
Γυναίκες μεγαλύτερες των σαράντα ετών που εμφανίζουν καθυστέρηση της εμμήνου ρύσεως συχνά το αποδίδουν σε «κλιμακτηριακές» διαταραχές και δεν καταφεύγουν σε τεστ κυήσεως.
Ταυτόχρονα γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας, δε σκέφτονται το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης ακόμα και αν τα συμπτώματα παραπέμπουν σε κύηση.
Ψευδώς αρνητικό τεστ κυήσεως.
Ακόμα και γυναίκες που «υποπτεύθηκαν» την πιθανότητα εγκυμοσύνης και κατέφυγαν σε τεστ κυήσεως μπορεί να εφησύχασαν λόγω ενός ψευδώς αρνητικού τεστ κυήσεως, που μπορεί να οφείλεται σε αστοχία του τεστ ή μη σωστή λήψη αυτού.
Λοχεία και θηλασμός.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις λεχωίδων που λόγω θηλασμού δεν είχαν περίοδο ( γεγονός φυσιολογικό για τους πρώτους έξι μήνες) και άργησαν αρκετά να αντιληφθούν την εγκυμοσύνη λόγω απουσίας άλλων συμπτωμάτων ή ερμηνείας των αλλαγών του σώματος ως φυσιολογικών λόγω της λοχείας.
Προβλήματα ψυχικής υγείας
Που μπορούν να οδηγήσουν σε άρνηση ή ακόμα και αδυναμία αναγνώρισης και αποδοχής των συμπτωμάτων.
Είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση της εγκυμοσύνης προκειμένου η έγκυος να υποβληθεί στον απαραίτητο προγεννητικό και εμβρυομητρικό έλεγχο.
Η καταγραφή της εμμήνου ρύσεως σε ημερολόγιο ή κάποια από τις εφαρμογές των σύγχρονων κινητών, η έγκαιρη διάγνωση και ιατρική παρέμβαση προς βελτίωση των διαταραχών περιόδου συντελούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση η διερεύνηση οποιασδήποτε διαταραχής στον κύκλο πρέπει να ξεκινά με ένα τεστ εγκυμοσύνης.
Του Βασίλειου Βαγγόπουλου Μαιευτήρα – Χειρουργού Γυναικολόγου, Γαία