Οι γυναίκες που παράγουν λίγα ωάρια όταν προσπαθούν να κάνουν παιδί με τη βοήθεια της εξωσωματικής, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL), το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν, ανέλυσαν στοιχεία από 124.351 κυήσεις με εξωσωματική, οι οποίες επετεύχθησαν την περίοδο 1991-2008.
Όπως διαπίστωσαν, σε αποβολή κατέληξε το 20% των κυήσεων γυναικών, οι οποίες είχαν λιγότερα από τέσσερα ωάρια έπειτα από τη λήψη των φαρμάκων της εξωσωματικής.
Αντίστοιχα, το ποσοστό αποβολής σε όσες είχαν τέσσερα έως εννέα ωάρια ήταν 15,5%, σε όσες είχαν 10-14 ωάρια ήταν 13,8%.
Τα αυξημένα ποσοστά αποβολής στις γυναίκες με λίγα ωάρια υποδηλώνουν ότι η ποιότητά τους ήταν φτωχή, γι’ αυτό και απέτυχε η προσπάθεια, εκτίμησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σες Σουνκάρα, από την Μονάδα Αναπαραγωγής του KCL.
Η εξωσωματική αρχίζει με τη χορήγηση ειδικών φαρμάκων στις γυναίκες, τα οποία διεγείρουν τις ωοθήκες για να παραχθεί μεγάλος αριθμός ωαρίων.
Τα ωάρια αυτά εξάγονται στη συνέχεια και άλλα από αυτά γονιμοποιούνται στο εργαστήριο και άλλα καταψύχονται για μελλοντική χρήση.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Human Reproduction», οι γυναίκες που παρήγαγαν πάρα πολλά ωάρια (πάνω από 20) δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο αποβολής.
Επιπλέον, οι πιθανότητες αποβολής φάνηκε να επηρεάζονται από την ηλικία, με τον χαμηλότερο κίνδυνο (9,9%) να παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 38 ετών, στις οποίες η υπογονιμότητα οφειλόταν σε πρόβλημα του συντρόφου τους και όχι στις ίδιες.
«Οι γυναίκες με φτωχή ανταπόκριση στη διέγερση των ωοθηκών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κλινικής αποβολής, γεγονός που υποδηλώνει ότι η φτωχή ωοθηκική ανταπόκριση σχετίζεται με παράλληλη μείωση τόσο στην ποσότητα των ωοκυττάρων όσο και στην ποιότητά τους», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Και συμπληρώνουν: «Τα ποσοστά αποβολής αυξάνονται επίσης κατ’ αναλογίαν με την ηλικία και όταν η υπογονιμότητα οφείλεται στην γυναίκα, ενώ είναι μειωμένα στις νεώτερες ηλικίες και σε περίπτωση ανδρικής υπογονιμότητας».
www.tanea.gr