Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί σήμερα με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες γυναικολογικές νόσους.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης, μάλιστα, φαίνεται ότι αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για αρκετές νόσους του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Η έρευνα αυτή προέρχεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εξερεύνησε τους μηχανισμούς της σύνδεσης ανάμεσα στην παχυσαρκία και διάφορες γυναικολογικές νόσους.
Οι παθήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος στις γυναίκες είναι αρκετά συχνές και μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των γυναικών.
Ωστόσο, ο ρόλος της παχυσαρκίας στην εμφάνιση των παραπάνω παθήσεων δεν είχε εξερευνηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα.
Θέλοντας να εξετάσουν τη σύνδεση της παχυσαρκίας (ως αιτιολογικό παράγοντα), των μεταβολικών ορμονών και των παθήσεων του αναπαραγωγικού συστήματος στις γυναίκες, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της Μεντελική τυχαιοποίησης.
Στα πλαίσια της μελέτης τους ανέλυσαν δεδομένα για 257.193 γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών από την Ευρώπη.
Η βάση δεδομένων που χρησιμοποίησαν ήταν η UK Biobank η οποία περιέχει:
-ιατρικά,
-γενετικά και,
-κοινωνικά στοιχεία για κάθε εθελοντή.
Ακολούθως, η επιστημονική ομάδα δημιούργησε ένα στατιστικό μοντέλο στο οποίο εξέτασε τη σύνδεση:
-ανάμεσα στο δείκτη μάζας σώματος (και την περιφέρεια μέσης) με διάφορες παθήσεις του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, όπως :
-η ενδομητρίωση,
-η εκτεταμένη αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση,
-η προεκλαμψία και,
-η υπογονιμότητα.
Προς έκπληξή τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η παχυσαρκία συνδέεται με ένα μεγάλο αριθμό διαταραχών του αναπαραγωγικού συστήματος στις γυναίκες, μεταξύ των οποίων:
-τα ινομυώματα της μήτρας,
-το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών,
-η έντονη αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση και,
-η προεκλαμψία.
Διαπίστωσαν επίσης ότι:
–ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις που συνδέονται με την παχυσαρκία, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο παθήσεων του αναπαραγωγικού συστήματος, ωστόσο η σύνδεση αυτή δεν ήταν εξίσου ισχυρή για κάθε νόσο.
Ορισμένοι περιορισμοί της έρευνας ήταν :
-τα χαμηλά ποσοστά παθήσεων του αναπαραγωγικού συστήματος στο δείγμα που εξετάστηκε, καθώς και,
-η έλλειψη δεδομένων σχετικά με το ΔΜΣ και την περιφέρεια μέσης στις γυναίκες πριν την εμφάνιση των παραπάνω παθήσεων.
«Η έρευνά μας προσφέρει γενετικά δεδομένα που δείχνουν ότι τόσο η γενικευμένη όσο και η κοιλιακή παχυσαρκία αποτελούν αιτιολογικούς παράγοντες για ένα μεγάλο εύρος παθήσεων του αναπαραγωγικού συστήματος στις γυναίκες, με την ισχύ της παραπάνω σύνδεσης να παρουσιάζει διαφοροποίηση ανάλογα με την κάθε νόσο.
Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι θα πρέπει να εξερευνηθούν περισσότερο οι μηχανισμοί της παραπάνω σύνδεσης, γεγονός που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικά φάρμακα στο μέλλον», καταλήγει η μελέτη.