Ο όρος “εμμηνορροϊκή ημικρανία” αναφέρεται σε επεισόδια ημικρανίας που συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.
Τι είναι η εμμηνορροϊκή ημικρανία;
Η ημικρανία είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό, τι είναι στους άνδρες. Ο όρος “εμμηνορροϊκή ημικρανία” περιγράφει επεισόδια που φαίνεται να προκαλούνται από ορμονικές διακυμάνσεις. Υπάρχουν δύο είδη εμμηνορροϊκής ημικρανίας: Η “καθαρή εμμηνορροϊκή ημικρανία”, που αφορά τις γυναίκες που έχουν μόνο επεισόδια κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας και η “ημικρανία που έχει σχέση με την εμμηνόρροια”. Στη δεύτερη περίπτωση, τα επεισόδια ημικρανίας συχνά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσης, αλλά όχι πάντα, και η εμμηνόρροια φαίνεται να είναι απλά ένας από τους πολλούς παράγοντες που την προκαλούν.
Η εμμηνορροϊκή ημικρανία μπορεί επίσης να προκύψει από ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, της εγκυμοσύνης ή μιας θεραπείας με από του στόματος αντισυλληπτικά.
Συμπτώματα
Ημικρανία είναι μια κατάσταση που προκαλεί συχνούς μέτριους έως σοβαρούς πονοκεφάλους στη μία πλευρά του κεφαλιού. Ο παλλόμενος πόνος τείνει να είναι το κύριο σύμπτωμα, αλλά πολλοί άνθρωποι βιώνουν κι άλλα όπως:
- Ναυτία
- Έμετο
- Ευαισθησία στο φως, τον ήχο ή και τα δύο
- Οπτικοακουστικές διαταραχές που τείνουν να εμφανίζονται πριν από άλλα συμπτώματα
Οι γυναίκες με εμμηνορροϊκή ημικρανία συχνά έχουν τα επεισόδια αυτά κατά τη διάρκεια της περιόδου τους ή λίγο πριν ή μετά από αυτή. Ωστόσο, αυτά τα επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν κατά την έναρξη μιας ορμονικής φαρμακευτικής αγωγής ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της περιεμμηνόπαυσης.
Τα επεισόδια ημικρανίας που προκαλούνται από αυτές τις ορμονικές αλλαγές μπορεί να είναι πιο συχνά, σοβαρά, ή δύσκολο να αντιμετωπιστούν από άλλα. Γενικά, οι γιατροί κάνουν διάγνωση ημικρανίας εάν ένα άτομο έχει συμπτώματα ημικρανίας που διαρκούν 4-72 ώρες για τουλάχιστον πέντε φορές.
Αιτίες
Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι σχετικά με το τί προκαλεί την ημικρανία. Ωστόσο, η φλεγμονή μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.
Οι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο στην περιοχή των αιμοφόρων αγγείων. Εάν αυτό ερεθίσει τα νεύρα που είναι κοντά στο κεφάλι, μπορεί να προκληθούν νευρολογικές αλλαγές και πόνος.
Οι ορμόνες επηρεάζουν τα επίπεδα φλεγμονής. Ενεργούν ως αγγελιοφόροι και μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς μερών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων.
Οι ερευνητές έχουν καταλήξει σε δύο πιθανούς τρόπους με τους οποίους οι γυναικείες ορμόνες φύλου μπορούν να επηρεάσουν την ημικρανία. Τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από τα οιστρογόνα ή τις προσταγλανδίνες.
Τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν λίγο πριν από μια περίοδο, κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και όταν το άτομο σταματά να παίρνει ένα φάρμακο που περιέχει οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση του πόνου, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η πρόκληση επεισοδίων ημικρανίας.
Οι προσταγλανδίνες είναι χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για την αύξηση των επιπέδων φλεγμονής και το σώμα τις απελευθερώνει πριν από μια περίοδο.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ημικρανίας είναι οι:
- Γενετικοί
- Υποκείμενες συνθήκες υγείας που προκαλούν φλεγμονή ή προκαλούν με άλλο τρόπο ημικρανία
Παράγοντες “ενεργοποίησης”
Σε μερικές γυναίκες με εμμηνορροϊκή ημικρανία, μια περίοδος μπορεί να είναι το μόνο έναυσμα, ενώ σε άλλες ενδέχεται να υπάρχουν και αρκετές άλλες αιτίες πέρα από τις ορμονικές αλλαγές όπως:
- Ορισμένα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αλκοόλ ή καφεΐνη
- Ισχυρές μυρωδιές
- Δυνατά φώτα
- Πάρα πολύς ή πολύ λίγος ύπνος
- Στρες
- Άγχος
- Πείνα ή αφυδάτωση
- Αλλαγές στον καιρό
- Άπνοια ύπνου
- Διαταραχές της γνάθου
Είναι πιθανό ένας μεμονωμένος παράγοντας να μην προκαλέσει επεισόδιο, αλλά ένας συνδυασμός τους να το κάνει. Επίσης, μια γυναίκα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητη πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου της στους παράγοντες αυτούς.
Πώς να απαλλαγεί μια γυναίκα από την εμμηνορροϊκή ημικρανία
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση των υφισταμένων συμπτωμάτων για αυτό και είναι καλύτερο να την αρχίσει κανείς με το που εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα.
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, είναι ανάμεσα στις υπάρχουσες επιλογές, ενώ μπορεί να συνταγογραφηθεί από έναν γιατρό και ένα φάρμακο από την οικογένεια των φαρμάκων triptan.
Άλλες μέθοδοι θεραπείας είναι:
- Ξεκούραση και ξάπλωμα σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο
- Κατανάλωση νερού ή ενός ελαφριού γεύματος, εάν υπάρχει πείνα ή αφυδάτωση
- Ύπνος
Εάν οι ημικρανίες συμβαίνουν συχνά, είναι χρήσιμο να έχει κανείς συγκεντρωμένα σε προσβάσιμο μέρος όλα μαζί τα παρακάτω:
- Φάρμακο
- Μάσκα ματιών
- Ένα μπολ, αν υπάρχει πιθανότητα εμετού
Πώς να αποτραπούν οι εμμηνορροϊκές ημικρανίες
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ημικρανία, αλλά μπορεί να υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί ο αριθμός των επεισοδίων όπως:
Αλλαγή του τρόπου αντισύλληψης: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη ενός διαφορετικού τύπου χαπιού για παράδειγμα.
Gel ή patches οιστρογόνου: Ένας γιατρός μπορεί να τα συνταγογραφήσει για όσες έχουν τακτικές περιόδους για να αποτρέψει μια πτώση στα οιστρογόνα.
Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Μπορεί να μην είναι θεραπεία για την εμμηνορροϊκή ημικρανία, βοηθά στην αντιμετώπιση όμως των συμπτωμάτων που συνδέονται συνήθως με την περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση. Ως πρόσθετο όφελος, μια γυναίκα μπορεί να διαπιστώσει ότι ανακουφίζει και την εμμηνορροϊκή ημικρανία της. Ωστόσο, σε μερικές ενδέχεται να κάνει τα επεισόδια ημικρανίας χειρότερα.
Άλλες στρατηγικές πρόληψης ημικρανίας είναι:
Αναγνώριση των αιτιών πρόκλησης των επεισοδίων: Η αποφυγή των αιτιών αυτών είναι το κλειδί. Ένα ημερολόγιο καταγραφής συμπτωμάτων ημικρανίας και πιθανών αιτιών πρόκλησής τους, μπορεί να φανεί πραγματικά χρήσιμο, καθώς με την πάροδο του χρόνου θα προκύψουν ορισμένα συμπεράσματα.
Αντιμετώπιση των διατροφικών ελλείψεων: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένες διατροφικές ελλείψεις είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο πονοκεφάλων και ημικρανίας. Η λήψη μαγνησίου, ιδίως, μπορεί να λειτουργήσει ως προληπτική θεραπεία.
Λήψη άλλων φαρμάκων: Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά και βήτα-αναστολείς βοηθούν με την ημικρανία.
Λήψη εξειδικευμένων θεραπειών: Αυτές περιλαμβάνουν διαδικασίες όπως η διακρανιακή μαγνητική διέγερση, αλλά δεν είναι τόσο ευρέως διαθέσιμες όσο τα φάρμακα.
Χρήση συμπληρωματικών θεραπειών: Ο βελονισμός και η βιοανάδραση είναι ευεργετικές για μερικούς ανθρώπους με ημικρανία. Λειτουργούν καλύτερα αν γίνονται παράλληλα με πιο τυποποιημένες θεραπείες.
Πότε να ζητήσει κανείς βοήθεια
Όποια γυναίκα έχει τακτικά εμμηνορροϊκά επεισόδια ημικρανίας θα πρέπει να επικοινωνήσει με ένα γιατρό, ο οποίος με τη σειρά του θα την παραπέμψει σε έναν ειδικό ημικρανίας. Είναι επίσης σημαντικό να συμβουλευτεί έναν γιατρό εάν τα επεισόδια ημικρανίας επιδεινώνονται, εάν οι θεραπείες δεν λειτουργούν ή προκαλούν παρενέργειες.
Μερικές φορές, τα συμπτώματα ημικρανίας μοιάζουν με εκείνα άλλων θεμάτων υγείας. Ένα άτομο θα πρέπει να λαμβάνει επείγουσα φροντίδα εάν αντιμετωπίζει:
- Πονοκέφαλο που είναι χειρότερος από οποιονδήποτε άλλο στο παρελθόν
- Ξαφνικό πονοκέφαλο
- Σοβαρό πονοκέφαλο με δυσκαμψία του λαιμού
- Πονοκέφαλο που επιδεινώνεται σε διάστημα 24 ωρών
- Πονοκέφαλο που έπεται ενός τραυματισμού στο κεφάλι
- Πονοκέφαλο που εμφανίζεται αμέσως μετά από δραστηριότητες όπως άρση βαρών, αεροβική γυμναστική, τζόκινγκ ή σεξ
- Πονοκέφαλο που συνοδεύεται με οποιαδήποτε από τα ακόλουθα: σύγχυση ή αποπροσανατολισμό, μπερδεμένη ομιλία, αλλαγή της όρασης, δυσκολία μετακίνησης των χεριών ή των ποδιών, απώλεια ισορροπίας, απώλεια μνήμης, ναυτία, έμετο, πόνο κατά το μάσημα, απώλεια βάρους, πυρετό.