Παρά την επιστημονική πρόδοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της Ιατρικής με αποτέλεσμα πολλές μορφές καρκίνου να είναι πλέον ιάσιμες, ισχύει πάντα ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.
Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνετε τις εξετάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να προλάβετε ένα καρκίνο ή να διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, ώστε να είναι περισσότερες οι πιθανότητες ίασης.
Σε πρώτη φάση, μια εξέταση αίματος και και μία απλή γενική ούρων, μπορούν να δώσουν πληροφορίες που παραπέμπουν σε περαιτέρω εξετάσεις ανίχνευσης πιιθανού καρκίνου.
Αν είστε πάνω από 50, πρέπει να κάνετε κολονοσκόπηση για ανεύρεση καρκίνου παχέος εντέρου, εκτός εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οπότε πρέπει να γίνει νωρίτερα.
Συμπτώματα όπως ανορεξία, αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, δέκατα ή πυρετός που δεν υποχωρεί, επίμονος βήχας, παρατεταμένος πόνος σε κάποιο σημείο του σώματός σας, θα πρέπει να σας οδηγούν στο γιατρό. Είναι τέλος, απαραίτητο να γνωρίζετε το οικογενειακό ιστορικό σας, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει στο να προλάβετε κακοήθειες.
Οι εξετάσεις που αφορούν τους γυναικολογικούς καρκίνους είναι οι εξής:
Στις γυναίκες ο πιο συχνός καρκίνος είναι ο καρκίνος του μαστού. Μετά τα 40, κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει κάθε χρόνο ψηφιακή μαστογραφία για τον εντοπισμό σε πρώιμο στάδιο κάποιου όγκου στο μαστό. Η μαστογραφία συμπληρώνεται με υπέρηχο μαστών, όπου και γίνεται σύγκριση για καλύτερη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Ο καρκίνος του μαστού όπως και των ωοθηκών μπορεί να είναι κληρονομικός, για αυτό σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται ανίχνευση των γονιδίων που αφορούν τους συγκεκριμένους καρκίνους. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία νωρίτερα.
Δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως μέσω του τεστ Παπανικολάου. Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από την ηλικία έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας της γυναίκας και μετά. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται κυρίως σε χρόνια λοίμωξη από τον ιό HPV (κονδυλώματα). Ο περιορισμός και η μελλοντική εξάλειψη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, μπορεί να επιτευχθεί με το συστηματικό εμβολιασμό των κοριτσιών από 12 έως 18 ετών με το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας.
Άλλος συχνός καρκίνος στις γυναίκες είναι ο καρκίνος των ωοθηκών, ο οποίος μπορεί να προβλεφθεί μέσω του υπερηχογραφήματος έσω γεννητικών, ο οποίος πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο.