Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να ανοίξουν την πόρτα προς την… αιώνια νεότητα. Βρήκαν ότι όταν τα κοιμισμένα βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος «ξυπνήσουν», μπορούν να επιδιορθώσουν δερματικές βλάβες, διατηρώντας το δέρμα φρέσκο και νεανικό.
Τα νέα τους ευρήματα, υποστηρίζουν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών αντιγηραντικών θεραπειών.
Κυτταρικό «σιδέρωμα»
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να εξετάσουν τη διαδικασία της γήρανσης. Είδαν, λοιπόν, ότι όσο μεγαλώνουμε, η δυνατότητα «αφύπνισης» των συγκεκριμένων βλαστικών κυττάρων – τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανανέωση των δερματικών βλαβών – χάνεται.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι επιστήμονες προχώρησαν σε εικονική προσομοίωση για να εξετάσουν τρεις από τις επικρατέστερες υποθέσεις γύρω από τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η ανανέωση του δέρματος μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών.
«Μια από τις θεωρίες αυτές, αναφέρεται σε έναν αριθμό “κοιμισμένων” βλαστικών κυττάρων, τα οποία εντοπίζονται στις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος και δεν διαιρούνται διαρκώς για τη δημιουργία νέων κυττάρων» αναφέρει ο δρ Ζινσάν Λι. «Όπως είδαμε τα εν λόγω βλαστοκύτταρα μπορούν να “στρατολογηθούν” με σκοπό την επιδιόρθωση δερματικών βλαβών, ή με σκοπό την αντικατάσταση άλλων τύπων ώριμων κυττάρων λόγω μείωσης του αριθμού τους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διασφαλίζει τη συνεχή ανανέωση του δέρματος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» προσθέτει ο ερευνητής.
«Κάθε φορά που ξυπνούμε τα εν λόγω κύτταρα για να επιδιορθώσουν κάποια βλάβη ή να αναπληρώσουν συστάδες άλλων κυττάρων, κάποια από αυτά δεν επιστρέφουν σε κατάσταση ύπνωσης, οπότε σταδιακά ο αριθμός τους μειώνεται. Αυτό εξηγεί και γιατί με την πάροδο των ετών η ικανότητα της δερματικής ανάπλασης πέφτει και εν μέρει γιατί το δέρμα μας αλλάζει όσο γερνάμε. Η καλύτερη κατανόηση του συγκεκριμένου μηχανισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων για να “φρενάρουμε” τη διαδικασία της γήρανσης στο δέρμα» εξηγεί ο δρ Λι.
Τα ευρήματα της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ σε συνεργασία με ερευνητές της εταιρείας Procter & Gamble, παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports».
«Χάρη στα υπολογιστικά μοντέλα είμαστε σε θέση να δούμε τι συμβαίνει στο δέρμα με την πάροδο των ετών πολύ σύντομα, συγκριτικά με το τι συνέβαινε στο εργαστήριο» αναφέρει από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα υπολογιστικής βιολογίας δρ Αρούν Ουπαντχάι.
Τέλος, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η δυνατότητα να παρακολουθούν τις αλλαγές που επέρχονται στο δέρμα με το πέρας δεκαετιών, θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική και στην εξέλιξη σοβαρών νόσων όπως π.χ. του καρκίνου του δέρματος.
[Πηγή Το Βήμα-Science]