Το καλοκαίρι είναι η πιο πολυσύχναστη εποχή όχι μόνo γα τις παραλίες αλλά και για τα …επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων. Ο λόγος είναι ότι οι τραυματισμοί πληθαίνουν αυτήν την εποχή και καλό θα είναι να γνωρίζουμε από τι κινδυνεύουμε.
Bbq, ο νούμερο ένα εχθρός
Σύμφωνα με το prevention.com, τα χάμπουργκερ και τα κεμπάπ μπορεί να ακούγονται υπέροχη ιδέα, αρκεί να ξέρετε να ψήνετε, χωρίς να κινδυνεύει …η σωματική σας ακεραιότητα.
Να είστε προσεκτικοί όταν ανάβετε το γκριλ (πάντοτε σε καλά αεριζόμενο χώρο) και να χρησιμοποιείτε μεγάλες λαβίδες, ώστε να μην καίγεστε εσείς ή τα ρούχα σας. Στην περίπτωση βέβαια που καείτε κρατήστε το δέρμα κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό για να μειώσετε τη διόγκωση για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Εάν ωστόσο το έγκαυμα είναι στο πρόσωπο, τα χέρια ή σε μεγάλο μέρος του σώματος, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια
Ηλιακά εγκαύματα
Τα ηλιακά εγκαύματα εκτός από τον πόνο, που προκαλούν, είναι οιωνοί μιας εξασθενημένης άμυνας του δέρματος. Ένα έγκαυμα είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος από τον ήλιο, λένε οι ειδικοί, οι οποίοι επιμένουν μάλιστα ότι τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα μπορούν να βλάψουν το DNA και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Εκτός από τη χρήση αντηλιακών για την προστασία από τις UVA και UVB ακτίνες, το πιο σημαντικό είναι να εφαρμόζετε συχνά (σχεδόν κάθε μια μισή με δύο ώρες) αντηλιακή προστασία, είτε έχετε κολυμπήσει, είτε όχι. Αν ωστόσο, το δέρμα σας έχει καεί, αναμίξτε ένα μέρος πλήρες γάλα με ένα μέρος δροσερό νερό και απαλά εφαρμόστε στις πληγείσες περιοχές με μια πετσέτα. Οι πρωτεΐνες στο γάλα θα θεραπεύσουν και θα βοηθήσουν στη γρήγορη επούλωση.
Τραυματισμοί στο γκαζόν
Όταν κόβετε το γρασίδι στον κήπο σας, μπορεί εύκολα να τραυματιστείτε, χωρίς να το καταλάβετε. Βεβαιωθείτε, ότι το μηχάνημα είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση, φροντίστε να φοράτε πάντα τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως παντελόνια, μακριά μανίκια, κλειστά παπούτσια, γυαλιά ηλίου και προστατευτικά ακοής.
Αν παρόλα αυτά τραυματισθείτε, η θεραπεία εξαρτάται από το πού έχετε πληγωθεί. Εάν μάλιστα, έχετε χτυπήσει στα μάτια σας, απευθυνθείτε αμέσως σε κάποιον γιατρό. Αν έχετε κοπεί, καθαρίστε την πληγή με σαπούνι και νερό. Στην συνέχεια πιέστε για να ελέγξετε την αιμορραγία, μέχρι να δεχτείτε ιατρική περίθαλψη.
Εξανθήματα από τη θερμότητα
Ο κνησμός, που προκαλούν τα εξανθήματα στο δέρμα όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, με απλά λόγια το καλοκαίρι, μπορεί να είναι ιδιαίτερα βασανιστικός. Τα συμπτώματα των εξανθημάτων κυμαίνονται από μικρές φουσκάλες μέχρι μεγάλα, κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα, τα οποία συνοδεύονται συχνά από έντονη φαγούρα.
Για να περιορίσετε τις πιθανότητες εμφάνισης εξανθημάτων, προσπαθήστε να μειώσετε την εφίδρωση, να φοράτε ελαφριά ρούχα, που επιτρέπουν στο δέρμα να «αναπνέει» και αποφύγετε όσο μπορείτε τους κλειστούς, μη κλιματιζόμενους χώρους. Εάν βέβαια εμφανίσετε σοβαρά εξανθήματα, μπορείτε να ηρεμήσετε το δέρμα σας με μία ειδική λοσιόν ή σε ακραίες περιπτώσεις με τοπικά στεροειδή. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον γιατρό
Τσιμπήματα από έντομα
Τα τσιμπήματα από διάφορα έντομα είναι ένας από τους καλοκαιρινούς «βραχνάδες». Δύο από τις πιο σοβαρές (έως και θανατηφόρες) περιπτώσεις είναι τα τσιμπήματα από τα κουνούπια, που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου και από τα τσιμπούρια, που μπορούν να μεταφέρουν τη νόσο του Lyme.
Φροντίστε να φοράτε εντομοαπωθητικό για το εκτεθειμένο δέρμα και ρούχα ελαφριά, που καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματός σας. Να θυμάστε, ότι τα συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, κόπωση και πόνους στο σώμα, δερματικό εξάνθημα στον κορμό του σώματος και πρησμένους λεμφαδένες, ενώ στην περίπτωση της νόσου του Lyme, το 80% των ασθενών συνήθως αναπτύσσουν ένα κυκλικό, κόκκινο εξάνθημα στη θέση του τσιμπήματος. Και στις δύο περιπτώσεις αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Αφυδάτωση
Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα σας χάνει περισσότερα υγρά από όσα παίρνει. Οι υψηλές θερμοκρασίες μάλιστα επιταχύνουν το πρόβλημα με τις αλλαγές που επιφέρουν στους ιδρωτοποιούς αδένες. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, που κυμαίνονται από υποτονική λειτουργία του εγκεφάλου μέχρι και θερμική εξάντληση ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Φροντίστε να μένετε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό κάθε φορά που αισθάνεστε διψασμένοι. Έξι έως οκτώ γουλιές νερού κάθε 15 λεπτά θα πρέπει να είναι αρκετό, λένε οι ειδικοί, ενώ επιμένουν, ότι όσοι ασκούνται πρέπει να επιλέγουν δροσερές μέρες και ώρες για την προπόνησή τους.
Οι περισσότεροι ενήλικες με ήπια έως μέτρια αφυδάτωση μπορεί να βελτιώσουν την κατάστασή τους μόνο με την κατανάλωση περισσότερου νερού, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Εάν όμως είστε σοβαρά αφυδατωμένοι, πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας για να αποκαταστήσει την ισορροπία του οργανισμού σας.
[Πηγή clickatlife.gr]