Οι γυναίκες άνω των 50 ετών βιώνουν πολλές βιολογικές αλλαγές που επηρεάζουν το μεταβολισμό, τα οστά και την ισορροπία των ορμονών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατροφή είναι σημαντική.
Έχουμε σίγουρα ωραίες αναμνήσεις από τα καλοκαιρινά παγωτά, τις πίτσες και τα κυριακάτικα ψητά. Αλλά μετά από μια ορισμένη ηλικία, έρχεται η ώρα να πούμε αντίο στις θερμιδικές βόμβες. Οι γυναίκες άνω των 50 ετών υφίστανται μια σειρά από βιολογικές αλλαγές στο σώμα τους, και όσο κι αν δεν μας αρέσουν, αξίζει να τις συνηθίσουμε το συντομότερο δυνατό.
Τι συμβαίνει στο σώμα μιας γυναίκας άνω των 50 ετών;
Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων επηρεάζουν την οστική πυκνότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Ταυτόχρονα, η επιβράδυνση του μεταβολισμού μπορεί να διευκολύνει την αύξηση του σωματικού βάρους, ιδίως γύρω από την κοιλιά. Αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τρώτε τροφές που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Η υγιεινή διατροφή δεν βελτιώνει μόνο τη σωματική ευεξία, αλλά συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της ψυχικής φρεσκάδας και των επιπέδων ενέργειας, ώστε στα χρόνια άνω των 50 να μπορείτε να είστε ενεργές και ισορροπημένες.
5 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε μετά τα 50
Καθώς μεγαλώνουμε και το σώμα μας αλλάζει, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να δίνουμε προσοχή στη διατροφή μας. Ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς και να αντικαθίστανται με εναλλακτικές λύσεις πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία μας.
Επεξεργασμένα κρέατα
Τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα, το μπέικον και τα παστά κρέατα είναι γεμάτα κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και συντηρητικά που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν, επίσης, νιτρώδη και νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε καρκινογόνες ενώσεις στο σώμα.
Κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα
Παρόλο που μπορεί να είναι μια βολική επιλογή για όσους είναι άνω των 50, πολλά προσυσκευασμένα κατεψυγμένα γεύματα περιέχουν πολύ πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη και τεχνητά πρόσθετα.
Αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως χαμηλά σε φυτικές ίνες, οπότε δεν υποστηρίζουν την πέψη ή το αίσθημα κορεσμού.
Μπάρες πρωτεΐνης
Αυτές οι μπάρες είναι συχνά φτιαγμένες με υπέρ-επεξεργασμένα συστατικά, φορτωμένες με πρόσθετη ζάχαρη και τεχνητά ενισχυτικά γεύσης.
Ενώ είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, συχνά περιέχουν απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας, η οποία ψεκάζεται με φυτοφάρμακα, τα οποία μπορεί να διαταράξουν μακροπρόθεσμα την ισορροπία των ορμονών σας.
Μπορεί να σας φαίνεται εύκολο να φάτε μια τέτοια μπάρα μετά από μια προπόνηση, ακόμη και αν είστε πάνω από 50 ετών, αλλά προτιμήστε αντ’ αυτής λίγο τυρί cottage με ψωμί.
Τσιπς λαχανικών
Τα τσιπς λαχανικών μπορεί να ακούγονται σαν ένας υγιεινός τρόπος για να περιορίσετε τις λιγούρες σας, αλλά στην πραγματικότητα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
Επιπλέον, συχνά περιέχουν ελάχιστες ποσότητες πραγματικών λαχανικών και μπορεί επίσης να μας απασχολεί η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες.
Συσκευασμένα smoothies και χυμοί
Τα συσκευασμένα smoothies και οι χυμοί είναι συχνά γεμάτοι ζάχαρη και θερμίδες, ενώ στερούνται υγιεινών φυτικών ινών.
Μακροπρόθεσμα μπορούν να συμβάλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Και πάνω από την ηλικία των 50 ετών, δεν χρειάζεται να αποκτήσουμε τέτοιο ζήτημα.
Αντ’ αυτών, αναμείξτε το δικό σας smoothie στο σπίτι με κατεψυγμένα φρούτα, φυλλώδη λαχανικά όπως ωμό σπανάκι ή λάχανο, ελληνικό γιαούρτι και γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη.
10 τροφές που ωφελούν την υγεία μετά τα 50
Τώρα αξίζει να επανεξετάσουμε μερικές από τις τροφές που είναι ευεργετικές για τον οργανισμό και είναι και νόστιμες.
Άγριος σολομός
Αυτό το είδος ψαριού είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, στη στήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην υγεία της καρδιάς.
Ο άγριος σολομός περιέχει λιγότερους μολυσματικούς παράγοντες από την ποικιλία που εκτρέφεται, και είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης.
Βατόμουρα
Τα βατόμουρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη γήρανση και τις χρόνιες ασθένειες. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες υποστηρίζει την πέψη και συμβάλλει στα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ένα μπολ με βατόμουρα είναι ένας πραγματικός θησαυρός για τον οργανισμό άνω των 50 ετών.
Γιαούρτι
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, προσφέρει αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ τα προβιοτικά που περιέχει υποστηρίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και η ρόκα, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη και μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα.
Ελαιόλαδο
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν πρέπει να λείπει από τη λίστα, καθώς συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Τα αντιοξειδωτικά του μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων.
Ντομάτες
Το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.
Μανιτάρια
Πάνω από τα 50, αξίζει να συμπεριλάβετε περισσότερα μανιτάρια στη διατροφή σας, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά στοιχεία συμβάλλει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και περιέχουν β-γλυκάνη, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.
Αβοκάντο
Αυτό το κρεμώδες πράσινο φρούτο είναι γεμάτο με υγιεινά λιπαρά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες βοηθά στην πέψη και σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι.
Μπρόκολο
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Περιέχουν σουλφοραφάνη, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες, κάτι που είναι ακόμη πιο σημαντικό για όσους είναι άνω των 50 ετών.
Πιπεριές
Οι πιπεριές διαφόρων χρωμάτων περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, συμβάλλοντας έτσι στην ελαστικότητα και τη νεανική εμφάνιση του δέρματος.