Το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς δεν είναι μόνο περιττό αλλά και επικίνδυνο για την υγεία.
Πολλοί πιστεύουν ότι το ξέπλυμα του κοτόπουλου απομακρύνει τα βακτήρια και τυχόν βρωμιές, καθιστώντας το πιο ασφαλές για κατανάλωση.
Ωστόσο, οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων προειδοποιούν ότι το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Αντί να μειώνει την μόλυνση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων στην κουζίνα σας.
Οπότε, τι ισχύει; Η παράδοση ή οι συμβουλές των ειδικών;
Γιατί μερικοί πλένουν το ωμό κοτόπουλο
Πολλοί άνθρωποι πλένουν ωμό κοτόπουλο λόγω:
- Οικογενειακής παράδοσης: Πρακτική που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
- Αντιληπτή καθαριότητα: Μερικοί πιστεύουν ότι αφαιρεί τη λάσπη, το αίμα ή τα βακτήρια της επιδερμίδας/πέτσας.
- Εξάλειψη οσμών: Σε ορισμένες κοινωνίες πλένουν το κοτόπουλο με ξύδι, λεμόνι ή αλάτι για να εξουδετερώσουν τις οσμές.
Αν και αυτές οι πρακτικές είναι κοινές, η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ότι το πλύσιμο του κοτόπουλου είναι περιττό και δυνητικά επικίνδυνο.
Γιατί πρέπει να ΜΗΝ πλένετε το ωμό κοτόπουλο
1. Μετάδοση βακτηρίων (κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης)
Το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου μπορεί να προκαλέσει σταγονίδια νερού αν βακτήρια εκτοξευθούν σε πάγκους, σκεύη και άλλα τρόφιμα.
Επικίνδυνα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο, μπορούν να εξαπλωθούν έως και μισό μέτρο μακριά από τον νεροχύτη, μολύνοντας την κουζίνα σας.
2. Δεν σκοτώνει τα βακτήρια
Το νερό από μόνο του δεν μπορεί να αφαιρέσει ή να σκοτώσει τα βακτήρια.
Μόνο το μαγείρεμα στη σωστή θερμοκρασία (74°C) καταστρέφει τα επιβλαβή βακτήρια.
3. Είναι περιττό για ποιότητα ή γεύση
Το πλύσιμο δεν βελτιώνει τη γεύση, την υφή ή την ποιότητα.
Το ξέβγαλμα μπορεί να κάνει το κοτόπουλο υδαρές, επηρεάζοντας τον τρόπο και το αποτέλεσμα του ψησίματος.
Πώς να χειριστείτε το ωμό κοτόπουλο με ασφάλεια
Αντί να πλένετε το κοτόπουλο, χρησιμοποιήστε αυτές τις τεχνικές χειρισμού, που συνιστώνται από τους ειδικούς:
1. Κρατήστε το κοτόπουλο περιορισμένο
Αποθηκεύστε το ωμό κοτόπουλο σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο για να αποφύγετε τυχόν διαρροή φυσικών υγρών/χυμών.
Μην αφήνετε τους χυμούς του κοτόπουλου να αγγίζουν άλλα τρόφιμα.
2. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστή σανίδα κοπής
Έχετε πάντα μία συγκεκριμένη σανίδα κοπής ΜΟΝΟ για ωμά πουλερικά, ώστε να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
Καθαρίστε την καλά με ζεστό, σαπουνόνερο μετά τη χρήση και αποθηκεύστε την για την επόμενη φορά που θα χειριστείτε πουλερικά.
3. Μαγειρέψτε το κοτόπουλο στη σωστή θερμοκρασία
Μαγειρεύετε πάντα το κοτόπουλο σε εσωτερική θερμοκρασία 74°C, για να σκοτώσετε τα βακτήρια.
Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε την ετοιμότητα: το χρώμα από μόνο του δεν είναι αξιόπιστος δείκτης.
4. Πλύνετε τα χέρια σας και τις επιφάνειες της κουζίνα αμέσως
Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα μετά τον χειρισμό του ωμού κοτόπουλου.
Απολυμάνετε τους πάγκους και τους νεροχύτες για να εξαλείψετε την εξάπλωση των βακτηρίων.
Ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για το πλύσιμο του κοτόπουλου
Αν δεν σας αρέσει η γλοιώδης υφή του ωμού κοτόπουλου, δοκιμάστε αυτές τις ασφαλείς εναλλακτικές:
- Στεγνώστε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας – Αυτό αφαιρεί την υπερβολική υγρασία χωρίς να διασπείρει βακτήρια.
- Κόψτε το ανεπιθύμητο λίπος ή το δέρμα χρησιμοποιώντας καθαρό ψαλίδι κουζίνας.
- Μαρινάρετε το κοτόπουλο στο ψυγείο αντί να το ξεπλύνετε με ξύδι ή λεμόνι.
Συχνές Ερωτήσεις
Τι να κάνω αν πλύνω κατά λάθος το ωμό κοτόπουλο;
Καθαρίστε και απολυμάνετε αμέσως τον νεροχύτη, τους πάγκους και τις γύρω περιοχές για να αποτρέψετε την εξάπλωση βακτηρίων. Εξασφαλίστε τη σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος (74°C) για να εξοντώσετε τα βακτήρια.
Είναι ασφαλές να μουλιάζω το κοτόπουλο σε αλατόνερο;
Είναι ασφαλές αρκεί να γίνει στο ψυγείο και το κοτόπουλο να ψηθεί πλήρως μετά. Η άλμη βελτιώνει τη γεύση και την υφή αλλά δεν απομακρύνει τα βακτήρια.
Πώς μεταχειρίζονται οι επαγγελματίες σεφ το ωμό κοτόπουλο;
Οι περισσότεροι σεφ ακολουθούν τις οδηγίες ασφάλειας τροφίμων και δεν πλένουν ωμό κοτόπουλο. Αντίθετα, το στεγνώνουν, κόβουν το περιττό λίπος και εξασφαλίζουν τις σωστές θερμοκρασίες μαγειρέματος.
Σύνοψη
Το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα δεν είναι μόνο περιττό αλλά και επικίνδυνο. Αντί να το κάνει πιο καθαρό, εξαπλώνει επιβλαβή βακτήρια στην κουζίνα σας.
Βασικά συμπεράσματα:
- ΜΗΝ πλένετε ωμό κοτόπουλο. Μόνο το καλό μαγείρεμα σκοτώνει τα βακτήρια, όχι το νερό.
- Χειριστείτε το ωμό κοτόπουλο με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας ξεχωριστές σανίδες κοπής και πλένοντας χέρια κι επιφάνειες μετά τη χρήση.
- Μαγειρέψτε το κοτόπουλο στους 74°C.
- Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους, όπως το στέγνωμα του κοτόπουλου αντί να το ξεπλύνετε.