«Να ασκείστε τακτικά, να παρακολουθείτε τη διατροφή σας, να μη καπνίζετε και να περιορίσετε το αλκοόλ όσο περισσότερο γίνεται» λένε οι γιατροί και έχουν δίκιο. Ποιες είναι οι κρυμμένες συμβουλές όμως που δεν αποκαλύπτουν ποτέ;
Πολλά από όσα λένε οι γιατροί, σύμφωνα με το men’s health, χρειάζονται τελικά αποκωδικοποίηση. Ποια είναι τα «ψιλά γράμματα» των ιατρικών συμβουλών;
Όλη η αλήθεια για το κάπνισμα
Σίγουρα, ο γιατρός σας, σας έχει καταστήσει σαφές ότι το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία σας (πολύ περισσότερο από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε), αλλά μια λεπτομέρεια που ίσως δεν έχετε ακούσει είναι, ότι η μείωση του καπνίσματος, θα μειώσει αυτόματα τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής κατά 50% μετά από μόλις ένα χρόνο. Ο κίνδυνος που διατρέχετε μάλιστα μετά από αυτό το διάστημα, είναι ο ίδιος με εκείνον που έχει ένας μη καπνιστής.
Τι σημαίνει άσκηση;
Οι γιατροί συστήνουν πάντα τακτική άσκηση στους ασθενείς τους για μακροζωία και ευημερία. Αλλά όταν πρόκειται για τη διατήρηση της υγείας σας, τα βάρη ή ασκήσεις cardio είναι ο νικητής; Η απάντηση εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και τη σωματική ικανότητα του καθενός, αλλά μερικά πράγματα ισχύουν για κάθε άνθρωπο.
Ο καθένας πρέπει να κάνει κάτι «δυναμικό», τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, από ομαδικά αθλήματα μέχρι τζόκινγκ, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στην περίπτωση που κάνετε βάση, πρέπει να σηκώνετε τόσα ώστε να μπορείτε να αναπνέετε, χωρίς να σφίγγετε τα δόντια σας. Η υπερπροσπάθεια μπορεί κάλλιστα να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Υπάρχει κίνδυνος αν παραλείψετε τα φάρμακα για την καρδιά;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κουτιά των φαρμάκων έχουν σχεδιαστεί με τη δοσολογία, να είναι ευδιάκριτη εξωτερικά, για έναν λόγο: αν τα παραλείψετε έστω και μία μέρα ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους ασθενείς έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για στεφανιαία νόσο. Προσπαθήστε να μείνετε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα της φαρμακευτικής σας αγωγής και στην περίπτωση που χάσετε πάνω από 2 μέρες, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.
Η ατυχία του να είσαι…άντρας
Μπορεί τώρα να είστε νέος και υγιής αλλά η αλήθεια είναι, ότι όσο γερνάτε, οι καταχρήσεις θα σας καταδιώκουν. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ένας άντρας στα εξήντα του, ο οποίος δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του, ακόμη και αν δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως σύμπτωμα, κινδυνεύει να αναπτύξει ανεύρυσμα.
Για τον λόγο αυτό, καλό θα ήταν να προγραμματίζετε ένα υπερηχοκαρδιογράφημα κάθε 10 χρόνια, για να είστε σίγουροι, ότι δεν θα προκύψει κάτι δυσάρεστο.
Μπορείτε (και πρέπει) να κάνετε κάτι για την υψηλή πίεση
Οι γιατροί μπορεί να μιλούν συχνά για την αρτηριακή πίεση αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτήν; Αν κάποιος με υψηλή αρτηριακή πίεση «πέσει» σε φυσιολογικά επίπεδα, έχει 1 στις 11 πιθανότητες να αποφύγει κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.
Με απλά λόγια, 1 στους 11 ανθρώπους, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για υψηλή πίεση, μπορούν να αποφύγουν εντελώς τα προβλήματα. Εκτός από δίαιτα και άσκηση, συνήθως η θεραπεία για την υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) περιλαμβάνει και φαρμακευτική αγωγή. Συζητήστε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά την αρτηριακή πίεση, τους κινδύνους αλλά και τις μεθόδους πρόληψης.
Η σπουδαιότητα της ηρεμίας
Το χρόνιο στρες είναι ένας ρεαλιστικός και πολύ σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την υγεία σας. Αρχικά, θα πρέπει να καταλάβετε τι είναι αυτό που το προκαλεί προκειμένου να ενεργήσετε ανάλογα. Να θυμάστε ότι η μείωση του άγχους είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή και την άσκηση, ιδίως όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς.
Αποκωδικοποιώντας τη στυτική δυσλειτουργία
Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένας ισχυρός δείκτης της καρδιαγγειακής νόσου για τους άντρες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Συνήθως, σχετίζονται μεταξύ τους με την έννοια της εξαγγείωσης, αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά στην ιστορία. Ορισμένα φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς, τα φάρμακα δηλαδή που χορηγούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Μιλήστε με τον γιατρό σας, πριν τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής.
[Πηγή clickatlife.gr]