Το ελαιόλαδο είναι ένας πραγματικός θησαυρός στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία μας.
Για το λόγο αυτό, πρέπει να μάθουμε να βρίσκουμε το σωστό και να κάνουμε συνειδητές επιλογές.
Υπάρχουν έλαια που χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά παρθένα», αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Ορισμένα είναι μίγματα αμφίβολης ποιότητας ή, ακόμα χειρότερα, περιέχουν σπορέλαιο χρωματισμένο με χημικές ουσίες για να φαίνεται πιο πολύτιμο. Δεν είναι μόνο μια απάτη για το πορτοφόλι σας αλλά μπορεί να έχει συνέπειες και στην υγεία σας. Για παράδειγμα, αυτά τα πρόσθετα μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές ενοχλήσεις ή συσσώρευση στο σώμα.
Άλλοι κίνδυνοι που δεν πρέπει να υποτιμηθούν
Σας έχει τύχει να ανοίξετε ποτέ ένα μπουκάλι λάδι ξεχασμένο στο ντουλάπι και να μυρίσετε μια παράξενη οσμή; Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το λάδι δεν είναι πλέον καλό. Ακόμη και αν τεχνικά δεν «λήγει», μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα χάνει τις ιδιότητές του και μπορεί να γίνει επιβλαβές για το στομάχι. Εν ολίγοις, είναι πάντα καλύτερο να μην το ρισκάρετε.
Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα της τιμής. Ξέρω, μερικές φορές βρίσκεις απίστευτες προσφορές, όπως ένα μπουκάλι λίτρου με λίγα ευρώ, και νομίζεις ότι έχεις κάνει μια ευκαιρία. Αλλά πρέπει να σας πω την αλήθεια: ένα καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει κόστος. Αν η τιμή είναι πολύ χαμηλή, είναι πιθανό ότι πίσω από αυτήν κρύβεται ένα προϊόν κακής ποιότητας ή ακόμα και μια απάτη.
Πώς να ελέγξετε τη γνησιότητα του ελαιόλαδου;
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα ποιοτικό λάδι, όχι και τόσο δύσκολο. Όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ για να κάνετε τα ψώνια σας, απλά πρέπει να ξέρετε πού να κοιτάξετε και να είστε λίγο πιο προσεκτικοί όταν το αγοράζετε. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για να κάνετε μια καλή επιλογή και να μην πέσετε στην παγίδα:
- Η ετικέτα. πρέπει να περιέχει σαφώς την προέλευση των ελιών και το ελαιοτριβείο παραγωγής.
- Τιμή: ένα καλό ελαιόλαδο δεν κοστίζει λιγότερο από 7 ευρώ.
- Χρώμα: Μην ξεγελιέστε, το χρώμα μπορεί να ποικίλλει από βαθύ πράσινο έως χρυσό. Δεν πρέπει όμως να είναι πολύ διαφανές ή πολύ ανοιχτόχρωμο.
- Μυρωδιά και γεύση: Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι άριστης ποιότητας: Όταν ανοίγετε το μπουκάλι, θα πρέπει να μυρίζετε ένα φρουτώδες άρωμα. Στον ουρανίσκο, ένα καλό λάδι έχει μια πικρή και ελαφρώς πικάντικη νότα, η οποία υποδηλώνει την παρουσία πολυφαινολών.
Αν μπορείτε, επιλέξτε έλαια με πιστοποιήσεις. Αυτές οι σφραγίδες εγγυώνται ότι το προϊόν πληροί υψηλά πρότυπα ποιότητας και προέρχεται από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Και αν έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε ένα ελαιοτριβείο, κάντε το: θα δείτε από κοντά πώς παράγεται το λάδι και θα μπορέσετε να δοκιμάσετε κάτι πραγματικά μοναδικό.