Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με ακράτεια ούρων, μπορούν να την αντιμετωπίσουν με μέτριας έντασης άσκηση, όπως η γιόγκα και οι διατάσεις.
Η ακράτεια έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και την καθημερινότητα, καθώς συνδέεται με ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος, ενώ προκαλεί και σεξουαλική δυσλειτουργία, κυρίως στα νεότερα άτομα.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες ηλικίας 30-59 ετών έχει παρουσιάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο ακράτειας ούρων.
Στην έρευνα με επικεφαλής τους επιστήμονες του Stanford Medicine και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, συμμετείχαν 240 γυναίκες, ηλικίας 45 ως 90 ετών, οι οποίες παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα γιόγκα 12 εβδομάδων.
Το 65% των γυναικών είχαν κατά 65% λιγότερα επεισόδια ακράτειας. Το ίδιο ισχύει και για γυναίκες που παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα διατάσεων και ασκήσεων χαμηλής έντασης.
Τα οφέλη είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ανάλογα με αυτά των φαρμάκων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της ακράτειας.
Οι γυναίκες που έκαναν γιόγκα, διδάχθηκαν στη διάρκεια δύο 90λεπτων συνεδριών την εβδομάδα, 16 στάσεις που βοηθούν στην ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους, το οποίο αποτελείται από τους μύες που σχηματίζουν τη βάση της λεκάνης και συγκρατούν τα όργανά της –συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας– στη θέση τους.
Οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα διατάσεων επικεντρώθηκαν σε μη ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης που δεν αφορούσαν το πυελικό έδαφος.
«Ένα από τα βασικά μηνύματα αυτής της μελέτης είναι να παραμένουμε ενεργοί», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Άλλες μη χειρουργικές θεραπείες για την ακράτεια, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, συνήθως οδηγούν σε 30% έως 70% βελτίωση των συμπτωμάτων.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.