Το Κολέγιο Ρόδου διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις διαταραχές ροής της ομιλίας με προσκεκλημένο ομιλητή τον λογοθεραπευτή κ Γιώργο Φούρλα, διευθυντή του Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού. Η εκδήλωση απευθύνεται σε γονείς παιδιών που τραυλίζουν, εφήβους και ενήλικες που τραυλίζουν, σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σε παιδιάτρους και στο ευρύ κοινό.
Επίσης διοργανώνει εκπαιδευτικό εργαστήριο για τους λογοθεραπευτές του νησιού και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας την Κυριακή 29/4/12
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ας μιλήσουμε για τον τραυλισμό…
Σάββατο 28 Απριλίου 2012
17.30-20.00
17.30-17.45 Εισαγωγή: “Ο τραυλισμός στο σχολικό πλαίσιο”,
Ελένη Ζαΐρη, λογοθεραπεύτρια – Νατάσα Καραγιαννάκη, ψυχολόγος.
17.45-18.00 Προβολή της ταινίας του Erik Lamens “To speak”
18.00-19.00 “Ας μιλήσουμε για τον τραυλισμό…”
Γιώργος Φούρλας, θεραπευτής λόγου και ομιλίας.
19.00-20.00 Συζήτηση με το κοινό – απαντήσεις σε ερωτήσεις.
Περιεχόμενο ομιλιών
Οι διαταραχές λόγου και ομιλίας στο σχολικό πλαίσιο, δουλεύοντας με παιδιά με διαφορετικότητα, περιγραφή των διαταραχών ροής της ομιλίας, κατηγοριοποίηση και κύρια χαρακτηριστικά κάθε διαταραχής, η εξέλιξη των διαταραχών ροής της ομιλίας από την βρεφική και την προσχολική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την αιτιολογία, τρόποι παρέμβασης σε κάθε ηλικιακή ομάδα, συμβουλές-κατευθύνσεις για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, προβολή βίντεο, ερωτήσεις-απαντήσεις.
«Τι μπορώ να κάνω με τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενηλίκους που τραυλίζουν»
Εργαστήριο για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς.
Κυριακή 29 Απριλίου 2012 8.45-13.00
Εισηγητής: Γιώργος Φούρλας
Το εργαστήριο απευθύνεται σε λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, παιδιάτρους, εκπαιδευτικούς, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και σε όλους όσοι έχουν επαγγελματική επαφή με παιδιά και ενηλίκους που τραυλίζουν. Το εργαστήριο έχει αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα. Τα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα συζητούνται σε συνδυασμό με την παρουσίαση κλινικών περιστατικών και βιντεοσκοπημένου υλικού. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιολογήσουν, να σχολιάσουν και να συζητήσουν τα δεδομένα με βάση τη δική τους εμπειρία και γνώση και να συμμετέχουν με αυτόν τον τρόπο στην τελική διαμόρφωση του περιεχομένου του εργαστηρίου.
Οι τομείς που θα συζητηθούν είναι οι ακόλουθοι:
8.45 – 9.00 Προσέλευση – Εισαγωγή
9.00-10.00 Θεωρητικό πλαίσιο
Κατηγοριοποίηση, διαφορική διάγνωση, αιτιολογία, συνοσηρότητα, μοντέλα ερμηνείας των διαταραχών ροής της ομιλίας. Γενικές αρχές αξιολόγησης και παρέμβασης για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.Θεραπευτικές προσεγγίσεις για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναφορά στο Palin-Parent Child Interaction Therapy και στο Lidcombe Program.
10.00-10.45 Θεραπευτικές προσεγγίσεις για τα παιδιά σχολικής ηλικίας τους εφήβους και τους ενηλίκους.
Συζήτηση θεωριών και προσεγγίσεων (family communication skills therapy, block modification therapy, fluency shaping, avoidance reduction therapy, cognitive behavior therapy, solution focused brief therapy, personal construct therapy).Ατομικές vs Ομαδικές Θεραπείες. Ο ρόλος της οικογένειας. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού.
10.45 – 11.05 Διάλλειμα
11.15-12.15 Παρουσίαση – ανάλυση περιστατικών
12.15 – 13.00 Κλινικά θέματα – συζήτηση
Αναποτελεσματικές κλινικές πρακτικές, πότε παρεμβαίνουμε, διάρκεια θεραπείας, παλινδρόμηση, ομάδες αυτοβοήθειας, Πρωτοβουλία Προσώπων που Τραυλίζουν, άλλα θέματα.
Έμφαση θα δοθεί στους τομείς που ενδιαφέρουν περισσότερο τους συμμετέχοντες επομένως το περιεχόμενο μπορεί να τροποποιηθεί με βάση την τελική σύνθεση των συμμετεχόντων.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ηλεκτρονική ενημέρωση από το Κέντρο Έρευνας & Θεραπείας Τραυλισμού
Γεωργίου Μπάκου 9, 115 24, Αθήνα Τηλ: 210-6916094 E-mail: [email protected]