Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία φαρμάκων που θα σταματούν τη διαδικασία της γήρανσης έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Public Library of Science Genetics, ανακάλυψαν μια γενετική «αλλαγή» που καθορίζει πόσο γρήγορα γερνάει κανείς, γεγονός που φαίνεται ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που σταματούν ή επιβραδύνουν τη γήρανση.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερα γονίδια που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γήρανση και ελέγχονται κατά τη διάρκεια της ζωής από διάφορους παράγοντες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή. Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι τη γήρανση επηρεάζουν οι «επιγενετικές» αλλαγές, δηλαδή χημικές μεταβολές στο DNA που προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες στο περιβάλλον. Η μελέτη τους προσπάθησε να ανακαλύψει πώς και πότε επιδρούν αυτοί οι παράγοντες και, όπως προέκυψε, τα τέσσερα γονίδια που ανακάλυψαν ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή.
Η μελέτη διεξήχθη σε 172 δίδυμα αδέλφια, ηλικίας από 32 έως 80 ετών, αναζητώντας επιγενετικές αλλαγές στο DNA τους. Επειτα από αναλύσεις στις αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε σχέση με την ηλικία τους, εντοπίστηκαν 490 επιγενετικές αλλαγές που αφορούσαν γονίδια τα οποία συνδέονται με τα επίπεδα της χοληστερόλης, τη λειτουργία των πνευμόνων και τη ζωή της μητέρας τους.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς φαρμάκων, που θα κάνουν την αντιγήρανση πραγματικότητα, όταν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τι είναι αυτό που κάνει τα γονίδια να αλλάζουν ώστε να μην επιταχύνεται η γήρανση. Ωστόσο τονίζουν ότι η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. «Η μελέτη μας εξέτασε μόνο ένα τμήμα των περιοχών του γονιδιώματος που μεταφέρουν τέτοιου είδους γενετικές αλλαγές» εξηγεί ο δρ Panos Deloukas από το Ινστιτούτο Sanger στη Βρετανία. «Αυτά τα ευρήματα είναι αρχικά και δείχνουν ότι οι πιο αναλυτικές και κατανοητές εξετάσεις των επιγενετικών μεταβολών είναι απαραίτητες».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ