Εάν ο στόχος σας αυτή την περίοδο είναι να μάθετε κάποια καινούρια δεξιότητα και θέλετε το μυαλό σας καθαρό και με διαύγεια, φροντίστε να κάνετε αρκετά διαλείμματα έτσι ώστε να δώσετε χώρο στον εγκέφαλο να αφομοιώσει αποτελεσματικά τις νέες πληροφορίες.
Αυτό το απλό «κόλπο» δίνουν οι ερευνητές του Χάρβαρντ κα αποδεικνύουν τα λεγόμενά τους καθώς, με βάση πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports, κάνοντας μικρές παύσεις μέσα στο χρόνο που εξασκείτε μια νέα δεξιότητα, πλησιάζετε στο να μάθετε πολύ καλά το αντικείμενο και να γίνετε πραγματικά καλοί.
Η έρευνα
Οι συμμετέχοντες της έρευνας που ήταν δεξιόχειρες, δέχτηκαν να χρησιμοποιήσουν το αριστερό τους χέρι για να πληκτρολογούν σε μια οθόνη μια σειρά από έξι αριθμούς που έβλεπαν σε μια οθόνη υπολογιστή.
Προσπαθούσαν να αγγίζουν τα νούμερα στην οθόνη αφής όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για δέκα δευτερόλεπτα, αφού πρώτα έκαναν ένα διάλειμμα ξεκούρασης δέκα λεπτών σε συνολικό διάστημα 36 λεπτών.
Kατά τη διάρκεια του πειράματος, καταγράφηκαν κύματα του εγκεφάλου που απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος «θυμόταν» τη διαδικασία, επαναλαμβάνοντας γρήγορα την εργασία του πληκτρολογίου δεκάδες φορές κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.
Όσες λοιπόν περισσότερες επαναλήψεις έκανε ο εγκέφαλος, τόσο καλύτεροι ήταν και οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της πρακτικής.
Οι ειδικοί συστήνουν, την επόμενη φορά που θα θέλετε να μάθετε κάτι, να μην κουράσετε υπερβολικά το μυαλό σας για να αφομοιώσετε τις νέες γνώσεις, αλλά να φροντίσετε να έχετε ένα ξεκούραστο μυαλό που θα διαβάσει και θα απορροφήσει τις νέες πληροφορίες, μέσα από μικρά και αναζωογονητικά διαλείμματα.